AcasăActualitateATENȚIE LA MUȘCĂTURA DE VULPE! - Animalele sălbatice sunt purtători ai virusului...

ATENȚIE LA MUȘCĂTURA DE VULPE! – Animalele sălbatice sunt purtători ai virusului turbării

DISTRIBUIȚI

Traversam zile toride de vara, zile caniculare. In astfel de perioade e bine de evitat animalele salbatice, in principal vulpile sau ursii, care sunt purtatori ai virusului turbării!

Sursa principala a virusului turbarii (rabia) în natură o constituie lupii. În teritoriile unde lupi lipsesc, vulpea si ursul sunt principalele sursa de transmitere a virusului turbarii.

Turbarea este o boala transmisa de la aceste animale. Printre diversele maladii comune pentru animale și oameni, numite și maladii zooantroponozice, în cazul cărora ca sursă epidemogenă de infecție servesc diferite animale, turbarea se evidențiază într-un mod separat, deoarece boala poate fi prevenită numai prin tratament profilactic aplicat în primele zile după contactul cu animalul bolnav.

Tratamentul antirabic (antiturbare) profilactic se prescrie de către medicul infectionist si este obligatoriu pentru persoanele agresate in mod special de animale sălbatice şi de cele domestice nevaccinate pentru turbare. Tratamentul este unul de specialitate si foarte costisitor! Odată cu apariția primelor simptome, boala nu mai poate fi tratată și se va finaliza cu decesul bolnavului.

Atentie! In ultima perioada se poate observa apropierea animalelor sălbatice, mai ales vulpi si ursi, in comunitatile maramuresene! Nu incercati sa va fotografiati cu animalele pentru ca aceste pot avea un comportament imprevizibil, din cauza lipsei apei si a hranei! In caz de muscatura de animal salbatic sau orice fel de animal nevaccinat pentru turbare, adresati-va urgent medicului specialist de boli infectioase!

Radu Tolas

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA