AcasăLifestyleSănatateATENȚIE LA CE CONSUMAȚI! – Una din două conserve de ton are...

ATENȚIE LA CE CONSUMAȚI! – Una din două conserve de ton are peşte contaminat cu Cesiu radioactiv

spot_img

DISTRIBUIȚI

ATENȚIE LA CE CONSUMAȚI!  Una din două conserve de ton care se găsesc la rafturile magazinelor conţine peşte contaminat cu Cesiu 137, un izotop radioactiv al acestui element chimic. Concluzia se desprinde dintr-un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori, în cadrul căruia au fost analizate 33 de conserve provenite din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia şi Italia.

Specialiştii susţin că este nevoie de prudenţă în consum

Dacă se consumă mai mult de o conservă, prin cumulare, poate da efecte cancerigene. Totul depinde de cât se consumă. În România, însă, consumul de peşte şi în general de conserve de ton este unul scăzut. E o problemă destul de complicată legată de radioactivitate, dat fiind faptul că provenienţa conservelor de la raft este aşa diferită şi la noi nu prea se fac determinari. Cele care sunt cu cesiu mare ar trebui returnate”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Constantin Ionescu-Tîrgovişte, diabetolog.

Conservele, nerecomandate femeilor însărcinate şi bolnavilor cronic

Concret, la două din cinci conserve de ton nu este menţionată, pe etichetă, zona de pescuit, iar în cazul a 64% din conservele analizate, acestea au în compoziţie ulei vegetal.

Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice şi copiii trebuie să evite consumul de ton (Ton Albacora) în conservă din cauza conţinutului de metale grele (plumb, cadmiu şi mercur)”, atrage atenţia Costel Stanciu, presşedintele Asociaţiei Pro Consumatori. Potrivit acestuia, la alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conţinutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs.

Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor”, a conchis specialistul.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA