AcasăActualitateSocialAŞTEPTĂRI - Ce-şi doresc băimărencele de 8 Martie

AŞTEPTĂRI – Ce-şi doresc băimărencele de 8 Martie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ziua de 8 martie este aşteptată de o parte dintre băimăreni cu emoţie dar de cealaltă parte cu mari reţineri. Femeile oftează şi-şi fac planuri, rezervări, programări la cosmetică şi coafură, în timp ce domnii oftează şi-şi deschid larg portofelele.

Am putea spune ca Ziua femeii, Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

Potrivit Wikipedia, Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc, de fapt, nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste, reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume.

Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Cu toate că în România ultimilor ani această zi aduce mari aşteptări pentru doamne şi o mare gaură în buget pentru domni, băimărencele par a fi destul de modeste şi rezervate în aspiraţii. „Îmi odresc sănătate şi dacă va fi să primesc şi o floare e bine. Nu îmi doresc un cadou scump pentru că ştiu că nu este de unde. Este vorba de bugetul familiei şi acum nu ne permitem niciun fel de extravaganţă”, a spus Florica D., o băimăreancă de 42 de ani.

„Am primit mărţişor şi flori de 1 martie şi nu cred că voi primi mare lucru de 8 Martie. Posibil că mă va scoate în oraş dar nu prea avem bani în perioada asta”, spune Loredana Pop, o băimăreancă de 36 de ani.

Mult mai entuziaste sunt tinerele, care spun la unison că şi-au exprimat clar diorinţele şi aşteptările şi multe dintre ele le-au fost deja împlinite.

„Mi-a cumpărat deja o pereche de pantofiori aşa cum îmi doream şi o rochiţă. De 8 martie cred că vom petrece în club, alături de prieteni”, a spus Alina M., o tănără de 23 de ani.

La fel spune şi Mirela, o băimăreancă de 25 de ani care se declară norocoasă pentru că a prmit de 8 martie ceea ce aştepta de Crăciun dar nu a primit.

„Îmi doream o maşină de Crăciun dar nu am primit-o. Am primit-o de 8 martie, în avans şi sunt tare fericită”, spune tânăra.

Una peste alta, majoritatea cluburilor şi restaurantelor din oraş au fost rezervate cu această ocazie, semn că doamnele vor petrece ziua de 8 Martie aşa cum se cuvine.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA