AcasăEvenimentAsistentii persoanelor cu handicap din Marmaures au protestat astazi in Baia Mare...

Asistentii persoanelor cu handicap din Marmaures au protestat astazi in Baia Mare (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

Asistentii persoanelor cu handicap din mai multe localitati din Maramures au participat astazi, 5 decembrie la un mars prin centrul municipiului Baia Mare. La protest au fost prezente peste 50 de persoane, mare parte din ele din comuna Dumbravita. Oamenii s-au plans ca nu si-au incasat salariile din luna iulie si ca in aceste conditii le este aproape imposibil sa se intretina, mai ales ca au in grija si persoane grav bolnave. 
„Va dorim ce gandim”, “Si voi ne-ati mintit” sau “Vrem respect” au fost cateva dintre mesajele afisate pe pancartele protestatarilor care au participat astazi, 5 decembrie, la un mars prin centrul municipiului Baia Mare. La actiune au fost prezenti peste 50 de asistenti ai persoanelor cu handicap, dar si reprezentanti ai asistentilor maternali, care si-au cerut drepturile salariale. In semn de solidaritate cu protestatarii veniti din toate colturile judetului, la mars au participat si ingrijitorii persoanelor cu dizabilitati din Baia Mare, desi acestia sunt cu drepturile banesti la zi.
“Revendicarile sunt foarte scurte: acordarea salariilor asistentilor personali, mai ales celor carora nu li s-au platit acele asigurari sociale din partea angajatorului si bineinteles aplicarea hotararilor judecatoresti care sunt definitive si irevocabile atat la asistentii personali, cat si cei maternali. Majoritatea sunt cei care nu au salariile intregite si astazi sa nu uitam ca este mos Nicolae”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Oamenii sunt disperati pentru ca in pragul sarbatorilor de iarna nu au bani sa isi procure cele necesare hranei. Situatia este cu atat mai dificila cu cat in grija asistentilor se afla persoane grav bolnave pentru care e nevoie de un tratament adecvat.
“Din luna iulie nu am luat niciun leu. Pe luna iulie mi-a dat ultimul salariu: 6 milioane de lei. Am noroc cu sotia ca-i in pensie”, a relatat unul dintre protestatarii veniti din comuna Dumbravita, Emil Lazar. O alta protestatara, din satul Chechis, Georgeta Lazar, a declarat ca “apartinem de Dumbravita. De cinci luni n-am luat salariu, cu ce sa tinem copilul ala bolnav? Am noroc ca lucrez eu si am pensie. Dar ce am manca de cinci luni? Sa le fie rusine. Cand ii intrebam, te mana de la unul la celalalt, dar unde sunt banii aceia? Vin sarbatorile. Porc nu avem, avem o banca. Nu stiu ce-o sa facem, daca nu, vina si mi-or lua casa. Numai din bani traim si noi”. Protestatarii au cerut sprijin pentru rezolvarea problemelor de la prefectul judetului Maramures, Anton Rohian. In plus, liderii de sindicat au decis sa-i transmita un memoriu si presedintelui ales al Romaniei, Klaus Iohannis.
Text – Camelia Tocaci, eMM.ro.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA