Acasăsinucidere maramuresArhiepiscopul Justinian Chira si-a aniversat ziua de nastere (VIDEO)

Arhiepiscopul Justinian Chira si-a aniversat ziua de nastere (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

Zi de mare sarbatoare astazi in Episcopia Maramuresului si Satmarului. Arhiepiscopul Justinian Chira si-a aniversat ziua de nastere: 92 de ani. La Catedrala „Sfanta Treme” din Baia Mare s-au adunat inalte fete bisericesti din intreaga Episcopie, prefectul judetului Maramures dar si presedintele Consiliului Judetean Maramures, pentru a-i ura un sincer „La Multi Ani!”.

 

Iustinian Chira, pe numele de mirean Ioan s-a născut în localitatea Plopiş din judeţul Maramureş. În anul 1941 Iustinian Chira a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. A fost stareț al mănăstirii în perioada 1944 – 1973. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj și apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obținut licența.

„În contextul refacerii ierarhiei române unite în Maramureș prin consacrarea episcopului Lucian Mureșan la Baia Mare în 27 mai 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca locțiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reședința la Baia Mare.

În data de 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod a reînființat Episcopia Maramureșului și Sătmarului și l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Alegerea a fost recunoscută de președintele Ion Iliescu prin decretul nr. 53 din data de 7 noiembrie 1990, publicat în Monitorul Oficial al României din 9 noiembrie 1990. Instalarea sa în funcție a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare.

În noua slujire, a înființat un seminar teologic în Baia Mare. A inițiat foaia eparhială „Graiul Bisericii Noastre”. Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009″,  scrie wikipedia.org.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA