AcasăActualitateSocialAproape 400 de sesizari reprezentând posibile încălcări ale legii, in prima jumătate...

Aproape 400 de sesizari reprezentând posibile încălcări ale legii, in prima jumătate a campaniei electorale

DISTRIBUIȚI

Din punct de vedere al asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică, prima jumătate a campaniei electorale s-a derulat fără a fi înregistrate evenimente deosebite.
La nivelul întregii ţări au fost sesizate 348 de situaţii reprezentând posibile încălcări ale legii electorale. Unele au fost deja sancţionate, restul aflându-se în faza de investigare.
Dorim să precizăm că Ministerul Administraţiei şi Internelor prin structurile sale competente înregistrează şi verifică atent fiecare sesizare referitoare la încălcarea legislaţiei electorale, indiferent dacă este venită din partea competitorilor politici, din partea cetăţenilor sau sunt sesizate din oficiu.
În primele două săptămâni ale campaniei electorale, în mediul rural au fost semnalate 190 de evenimente, iar în mediul urban 158.
Dintre situaţiile confirmate, 136 reprezintă contravenţii, pentru care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 43.300 lei.
Totodată, se efectuează verificări în 127 de cazuri sesizate ca fiind infracţiuni, dintre care 20 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mită electorală.
Numărul de infracţiuni şi contravenţii înregistrat în prima jumătate a campaniei electorale este mult mai redus, comparativ cu alegerile locale din acest an, când în aceeaşi perioadă – primele două săptămâni de campanie, erau deja înregistrate 1.055 de sesizări, dintre care 453 de contravenţii şi 377 de infracţiuni.
Trebuie menţionat că modificarea adusă legislaţiei electorale a definit clar produsele care reprezintă mită electorală, acest lucru fiind benefic atât pentru instituţiile de aplicare a legii, cât şi pentru competitorii politici.
În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor contravenţionale şi penale, până acum, cele mai întâlnite situaţii au fost cele care privesc afişajul electoral – incluzând aici nerespectarea locurilor de afişaj electoral, distrugerea sau deteriorarea materialelor de campanie. Este vorba de aproape jumătate din totalul situaţiilor semnalate, mai precis 45 %.
Distinct de Bucureşti unde sunt înregistrate 34 de situaţii, dat fiind şi numărul mare de locuitori şi, implicit, numărul mare de colegii electorale, cele mai multe sesizări privind posibile încălcări ale legii au fost înregistrate în judeţele Prahova şi Gorj, cu câte 30, respectiv 23 de situaţii, în timp ce în alte 15 judeţe, printre care: Bihor, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ilfov, Olt şi Teleorman au fost înregistrate mai puţin de cinci sesizări.
Pentru perioada următoare, din dispoziţia ministrului Administraţiei şi Internelor, în fiecare judeţ al ţării vor fi trimise echipe de ofiţeri de la structura centrală a IGPR, rolul acestora fiind de a se asigura de celeritatea investigaţiilor în cazurile semnalate şi de buna organizare a dispozitivelor deja existente la nivelul fiecărui inspectorat de poliţie.
O instruire a acestor ofiţeri a fost realizată săptămâna trecută de către şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, iar misiunea acestora în teritoriu va începe de săptămâna viitoare.
Reamintim că peste 50.000 de angajaţi ai M.A.I. sunt mobilizaţi în vederea desfăşurării scrutinului electoral în condiţii de deplină legalitate, participând la misiuni de pază a secţiilor de votare, a buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării.
De asemenea, angajaţii MAI vor asigura protecţia documentelor întocmite pe tot traseul de la secţiile de votare către birourile de circumscripţie, respectiv la Biroul Electoral Central.
În paralel cu activităţile operative, Ministerul Administraţiei şi Internelor continuă Campania preventivă derulată la nivel naţional – TU DECIZI! VOTEAZĂ LEGAL! – acțiuni în cadrul campaniei fiind desfăşurate zilnic de lucrătorii M.A.I. din întreaga ţară.
Până în prezent au fost distribuiţi peste 150.000 de fluturaşi, au fost postate 23.000 de afişe, iar spotul campaniei este deja difuzat pe televiziunile centrale şi locale.
Nu în ultimul rând, vă asigurăm că Ministerul Administraţiei şi Internelor va acţiona cu fermitate, echidistanţă şi maximă atenţie şi în următoarele două săptămâni ale campaniei electorale.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA