AcasăActualitate112APEL CĂTRE ŞOFERI - Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite...

APEL CĂTRE ŞOFERI – Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei

DISTRIBUIȚI

APEL CĂTRE ŞOFERI Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Mai multe județe ale ţării sunt sub avertizare cod portocaliu și cod galben de ninsori și viscol.

Zeci de drumuri naționale sunt acoperite cu un strat de zăpadă de 1-3 centimetri, Șoferii care circulă pe drumurile cu zăpadă și polei trebuie să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă.

Șoferii care pleacă la drum cu mașini neechipate pentru condițiile de iarnă riscă să fie amendați și să rămână fără certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se ciar o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Mai mult, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

CNAIR face apel la șoferi să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Dacă drumul este acoperit de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, șoferii trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

De asemenea, polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi:

să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;
să folosească frâna de motor;
să nu intre în depăşiri riscante.
să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă;
să curețe în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

sursa info Libertatea

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA