Acasăsinucidere maramuresAPE TULBURI – Relațiile SUA cu Rusia și Iran, din ce în...

APE TULBURI – Relațiile SUA cu Rusia și Iran, din ce în ce mai tensionate

DISTRIBUIȚI

APE TULBURI  Relațiile s-au tensionat între SUA, care au cerut duminică plecarea președintelui sirian, Bashar al-Assad, și aliații Damascului, în special Rusia și Iran, care au amenințat cu represalii Washingtonul, relatează AFP, citată de Agerpres. „Agresiunea împotriva Siriei depășește toate liniile roșii. De acum, vom reacționa ferm la orice agresiune împotriva Siriei și orice încălcare a liniilor roșii”, afirmă într-un comunicat „camera de operațiuni comune”, un organism cu sediul în Siria, care include Rusia, Iran și forțele „aliate” ale Hezbollahului libanez.

Fraza succintă a secretarului de stat american Rex Tillerson, care se întreba duminică „ce fel de relație vrea Rusia” cu Statele Unite este simptomatică pentru acest climat tensionat.

„Nu există nicio opțiune la o soluție politică care ar putea interveni cu Al-Assad în fruntea regimului”, a asigurat duminică ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o declarație făcut pentru canalul de televiziune CNN. „Noi credem că schimbarea de regim este ceva ce se va întâmpla’, a adăugat ea.

După ani în care Washingtonul, sub președinția lui Barack Obama, a cerut fără încetare plecarea lui Al-Assad, noua administrație nu părea să-și facă o prioritate din schimbarea regimului de la Damasc pentru rezolvarea sângerosului război care face ravagii în această țară din 2011, notează AFP, citat de Realitatea.net.

Dar declarația ambasadoarei pare să sugereze o posibilă schimbare de abordare a președintelui american Donald Trump după presupusul atac chimic, soldat cu cel puțin 87 de morți, între care zeci de copii, în orașul Khan Shaykhun (nord-vestul Siriei), aflat sub controlul rebelilor.

Acuzând regimul lui Al-Assad de autoritarism, SUA au efectuat vineri lovituri cu rachete asupra unei baze aeriene a armatei siriene, pentru prima oară în mai mult de șase ani de război în Siria.

Administrația Trump a informat apoi Congresul că ar „putea realiza noi acțiuni suplimentare”.

Acest atac american a radicalizat tabăra adversă. „Agresiunea împotriva Siriei depășește toate liniile roșii. De acum, vom reacționa ferm la orice agresiune împotriva Siriei și orice încălcare a liniilor roșii”, afirmă într-un comunicat „camera de operațiuni comune”, un organism cu sediul în Siria, care include Rusia, Iran și forțele „aliate” ale Hezbollahului libanez.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA