AcasăEvenimentAparatura medicala ultra-performanta achizitionata de Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare. Investitie...

Aparatura medicala ultra-performanta achizitionata de Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare. Investitie de 330.000 euro (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare a investit peste 330.000 de euro in doua aparate medicale ultra-perfromante care vor veni in ajutorul pacientilor maramureseni si nu numai. Aparatele medicale vor fi functionale in cel mult 45 de zile si vor fi folosite pe sectiile de Urologie si Explorari Functionale.

„Suntem in faza finala de pregatire a caietelor de sarcini pentru achizitia unui litotriptor, adica un aparat de litrotriptie folosit in urologie, de asemenea un ecograf de inalta performanta cu elastografie de ficat si elastrografie de san. Valorea acestor investitii se ridica la 330.000 euro. Sunt niste investitii absolut necesare pentru buna desfasurare a activitatii medicale in sectiile urologie si zona de explorari functionale. Sunt aparate care nu se regatesc in multe spitale judetene din tara.

As putea spune ca suntem chiar primul spital judetean care nu este clinica universitara si in care va fi acest aparat de litrotriptie extra-corporala. Catagoric pentru pacienti inseamna mult. Este o metoda non-invaziva de spargere a calculilor renali, in al doilea rand eliminarea unor drumuri la Targu Mures sau Cluj Napoca, acolo unde exista aceste aparate. Procedura dureaza in jur de 30 de minute, nu necesita anestezie. Procedura poate fi folosita atat pentru adulti cat si pentru copii, iar ecograful de inalta performanta va fi utilizat pentru eliminarea aproape in totalitate a punctiilor biopsii la ficat, la san, care sunt metede invazive si suparatoare ” a declarat ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare. Managerul unitatii spitalicesti preconizeaza ca aparatele vor fi functionale in cel mult 45 de zile. „Preconizez ca in luna februarie aparatele sa fie functionale. Cel de ecografie mai repede pentru ca nu necesita instalare si nu necesita conditii necesare” a spus Pintea.

Ecograful are un procent de siguranta de peste 90% in cazul prezentei cancerului

„Acest ecograf care din constructie este facut pentru ca sa faca asa-zisa elastografie, ceea ce inseamna determinarea duritatii tesutului este de un ajutor deosebit in diferentierea unor formatiuni, tumuri beningne sau maligne. Asta se poate face atat la nivelul tiroidei, ganglionilor, sanului iar in momentul in care apar asa-zisii noduli se poate determina cu un procent de siguranta de pana la 90% daca nu este cancer sau dimpotriva este cancer. Si in felul acesta pacientii pot fi indrumati la investigatii complementare care sa le precizeze acest diagnostic. Pe de alta parte, la nivelul ficatului, avand in vedere ca la noi in Maramures, hepatita cronica este destul de raspandita, poate fi pus diagnosticul sau mai precis, se poate oarecum preciza gradul de fibroza al ficatului.

Pe de alta parte, aparatul care va sosi are posibilitatea de a fi up-gradat cu un program care permite investigatiile cu substanta de contrans in ultrasonografie, ceea ce inseamna ca anumiti noduli detectati la nivelul ficatului, abdonmenului, ganglioni sau la suprafata, injectandu-se o anumita substanta in functie de tipul de camptare in timp a acestei substante, va putea sa sugereze existenta unei afectiuni de tip benigna sau maligna. Iarasi ajutand foarte mult in a exclude anumiti pacienti in investigatii costisitoare ulterioare sau dimpotriva a indruma din timp unii pacienti catre investigatii de precizie care sa le puna diagnosticul” a declarat dr. Vasile Pasca, medic sef Laborator Explorari Functionale din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA