Acasăsinucidere maramuresANIVERSARE - (VIDEO) Tenorul și dirijorul Plácido Domingo împlinește astăzi 75...

ANIVERSARE – (VIDEO) Tenorul și dirijorul Plácido Domingo împlinește astăzi 75 de ani

DISTRIBUIȚI

Născut la Madrid, Plácido Domingo a fost descris de presa internațională drept ”Regele Operei”, dar a primit și titlul de „cel mai mare artist de operă din timpurile moderne”. Timp de aproape jumătate de secol s-a aflat pe scenele lumii, susținând peste 3.700 de spectacole și 145 de partituri, dar și dirijând peste 500 de reprezentanții și realizând sute de înregistrări audio și video, dar și filme, se arată pe site-ul oficial http://www.placidodomingo.com/.

Marele tenor a cântat pe aproape fiecare mare scenă de operă din lume, de la Metropolitan Opera din New York și până la faimoasa La Scala din Milano. A lucrat alături de mari dirijori, precum legendarul Herbert von Karajan și Zubin Mehta. Datorită repertoriului său impresionant de peste 140 de partituri, Plácido Domingo a fost inclus în Cartea Recordurilor. Totodată, aparițiile sale în întreaga lume, alături de colegii săi José Carreras și Luciano Pavarotti, în legendarul spectacol ”Cei trei tenori”, au fost considerate unele dintre cele mai de succes realizări muzicale ale anilor 90.

Primii pași în cariera muzicală i-a făcut cântând în trupa de muzică zarzuela (forma spaniolă a operetei) creată de părinții săi. În 1949, aceștia își înființează propria companie de teatru în Mexico City, orașul devenind căminul artistului pentru următorii ani. La opt ani a primit primele lecții de pian, iar la 14 ani a fost acceptat la Conservatorul Național de Muzică din Mexico City, unde a studiat compoziția, cantoul și pianul. În 1959, la doar 18 ani, Domingo a susținut o audiție la Opera Națională din Mexic. A cântat în toamna aceluiași an, în rolul curteanului Borsa din opera ”Rigoletto” a compozitorului italian Giuseppe Verdi.

După doi ani, în 1961, Plácido Domingo și-a făcut debutul ca tenor pe scena Operei din Mexico City în rolul lui Alfredo din opera ”Traviata” de Verdi. În același an a atras atenția criticilor de specialitate cu rolul Edgardo din ”Lucia di Lammermoor”, rol interpretat pe scena Operei din Dallas alături de celebra Joan Sutherland. Consacrarea internațională i-a venit în 1968, pe scena Operei Metropolitan din New York, când l-a înlocuit pe Franco Corelli în rolul lui Maurizio din opera ”Adriana Lecouvreur”.

În 1973, a debutat ca dirijor pe scena Operei din New York. În 1987, a fost numit directorul Operei din Los Angeles, unde activează și astăzi, iar 1996 a devenit director artistic al Operei Naționale din Washington, funcție pe care a deținut-o până în 2011.

Începând cu anul 1993, Plácido Domingo promovează tinerele talente în cadrul competiției ”Operalia”.

Nabucco-Star-Plácido-Domingo-und-UHD-Display-Samsung

I-a fost acordată Medalia Libertății (SUA), titlurile de Comandant al Legiuni de Onoare (Franța) și Cavaler de Onoare al Imperiului Britanic, Cavaler Mare Cruce, Mare Ofițer și Ordinul de Merit al Republicii Italiene. În 2009, regele Carl Gustaf al Suediei i-a decernat primul Premiu Birgit Nilsson, în valoare de 1 milion de dolari. Plácido Domingo și cântăreața suedeză de operă Birgit Nilsson au cântat împreună pentru prima dată la New York, la 15 februarie 1969, se arată pe site-ul http://www.svd.se/. În septembrie 2010, Academia latino-americană de arte muzicale și știință i-a atribuit titlul de Om al Anului. În ianuarie 2011, Guvernul spaniol i-a acordat Ordinul Artelor pentru ”succesele remarcabile în activitatea sa de creație”. La 16 aprilie 2013, tenorul a primit ”Cheia” City-ului londonez în onoarea întregii sale vieți dedicate operei și artei.

Tenorul Plácido Domingo a fost numit, în 2012, Ambasador al Bunăvoinței pentru Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru ”dedicația sa dovedită față de valorile și de idealurile Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO)”.

În 2010, între 17 și 29 iulie, tenorul Placido Domingo și soprana româncă Angela Gheorghiu au evoluat în patru reprezentanții ale operei ”Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, la Teatro Real din Madrid. În septembrie 2010, Placido Domingo a interpretat opera ”Rigoletto”, de Giusepe Verdi, într-o montare deosebită care a fost realizată în palatul ducal din Mantova, locul unde s-a desfășurat acțiunea capodoperei verdiene. Spectacolul de operă a fost transmis de către televiziunea italiană RAI în 148 de țări. În 2011, exact în ziua în care împlinea 70 de ani, Placido Domingo s-a aflat pe scena Royal Opera House din Madrid, unde a interpretat rolul lui Oreste în opera ”Ifigenia în Taurida” de Christoph Gluck. Placido Domingo a jucat, în 2013, în opera ”Nabucco” de Giuseppe Verdi la Royal Opera House din Londra.

La 11 iulie 2014, cu două zile înainte de finala Cupei Mondiale de Fotbal din Brazilia 2014, tenorul spaniol a susținut un concert la Rio de Janeiro, fiind acompaniat de Orchestra Simfonică Braziliană și de mai mulți invitați speciali, precum pianistul chinez Lang Lang, soprana portoricană Ana Maria Martinez și de dirijorul-pianist american Eugene Kohn. Ultimul său concert în acest oraș a avut loc în 1995. Tot în 2014, Plácido Domingo a susținut un concert, pe scena Operei din Madrid, alături de soprana Ana Maria Martinez, în cadrul ciclului Las noches del Real (Serile de la Operă).

10jul2014---paula-fernandes-e-placido-domingo-para-o-ensaio-do-concert-in-rio-2014-1405039294485_956x500

În 2015, s-au împlinit 40 de ani de la debutul său pe scena Festivalului de la Salzburg, când a interpretat rolul principal din opera ”Don Carlo” de Giuseppe Verdi, într-un montaj care l-a avut ca dirijor pe legendarul Herbert von Karajan, dar și 19 ani de evoluții pe această scenă.

În ultimii ani, tenorul spaniol a suportat mai multe intervenții chirurgicale, revenindu-și spectaculos de fiecare dată. Artistul a fost operat, în martie 2010, de un cancer de colon. La începutul lunii iulie 2013, tenorul a fost internat într-un spital din Madrid, unde a fost tratat cu succes pentru o embolie pulmonară. În octombrie 2015, Placido Domingo a suferit o extirpare a vezicii biliare.

Mare suporter al echipei spaniole de fotbal Real Madrid, Plácido Domingo va fi omagiat în cadrul unui concert ce va avea loc la 29 iunie 2016 pe stadionul Santiago Bernabeu, sub titulatura „Plácido în suflet”, beneficiile fiind destinate școlilor deschise de fundația grupării madrilene în Mexic. Proiectul a fost inițiat de clubul de fotbal Real Madrid. Însă până atunci, potrivit paginii sale oficiale http://www.placidodomingo.com/, tenorul va susține o serie de reprezentanții la: Metropolitan Opera din New York, La Scala din Milano, Opera de Stat din Berlin, Opera de Stat din Viena, Opera Națională din Paris, Royal Opera House din Londra.

Prin vocea sa, Plácido Domingo a cucerit o lume întreagă și a devenit un reper pentru aspiranții muzicii clasice. Cariera sa a adunat ani întregi de muncă, studii, concerte și turnee de succes. Moto-ul său este: ”Dacă mă odihnesc, ruginesc”.

Multe dintre înregistrările realizate de Plácido Domingo, ce cuprind arii de operă sau muzică latino, s-au vândut în peste un milion de exemplare, ceea ce i-a adus o serie de discuri de aur și platină, precum și douăsprezece premii Grammy. În plus, el a colaborat la trei filme de operă celebre: ”La Traviata” și ”Otello” în regia lui Franco Zeffirelli și ”Carmen” regizat de Francesco Rosi. De asemenea, artistul a fost onorat și cu două premii Emmy. (agerpres.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA