spot_img
AcasăActualitateSocialANIVERSARE - 1 August, Ziua Națională Salvamont

ANIVERSARE – 1 August, Ziua Națională Salvamont

DISTRIBUIȚI

Salvamont sau Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani. Salvamont este o asociație cu personal calificat, care oferă servicii destinate să salveze pe cei accidentați, rătăciți în munți. Salvamontul are în dotare de obicei vehicole și echipamentul necesar salvării.

Scurt istoric

În 1905, Asociația Carpatina Transilvană din Sibiu (Der Siebenbürgische Karpatenverein-S.K.V.) a hotărat organizarea echipelor de voluntari pentru acordarea de prim ajutor și evacuarea celor accidentați în Carpații României . Documentele premergătoare celui de al doilea Război Mondial consemnează organizarea și o serie de acțiuni sporadice de salvare/recuperare determinate de circumstanțe , astfel:

În anul 1904, la “Școala de călăuze” organizată de către S.K.V., a fost ținut un curs special de prim ajutor în munți.

În anuarul S.K.V. din anul 1906, apare descrierea unei operațiuni de salvare făcută de călăuza Ion Cotofan din Avrig, în valea Podragului.
În anul 1919, este organizat, în cadrul secției S.K.V. din Brașov, primul serviciu de salvare montană, avându-l ca șef pe Iulius Teutsch.

În anul 1925, se organizează o altă echipă de salvare la secția S.K.V. din Sibiu; dintre șefii acesteia fiind enumerați Heinrich Hann von Hannenheim, Oskar Hoing și Karl Schobel.

Tot în 1925 se infiintează un “pichet de salvare”, în cadrul secției din Sinaia a asociației “Hanul Drumeților”.

În anul 1933 ia fiintă echipa de salvare montană a asociației “Costila” din Bușteni.
În anul 1936 se infiintează o altă echipă de salvare în cadrul Asociației Carpatine Ardelene din Brașov.

La începutul anilor 60 turismul montan cunoaște o puternică dezvoltare. Masivele Bucegi, Făgăras și Piatra Craiului sunt tot mai mult căutate de turiști români și străini, făcand imperios necesară înființarea unor formații de salvare montană.Montaniarzi inflăcărati precum Toma Boerescu, Alexandru Florcioiu, Emil Fomino, dr. Ioan Giurculescu, dr. Ludovic Györffy, dr. Nicolae Ivan, Nicolae Jitaru, Mihai Sârbu, Aristide Stavros, s.a. discută nevoia legiferării operațiunilor de salvare.

Picătura care a umplut paharul a fost tragică avalansă din 14 Februarie 1964 la vest de Curmătura Strungă/Bucegi în care și-au pierdut viața doi tineri. O echipă de salvare infiintată ad-hoc (cu alpiniști din București, Zărnesti, Râșnov) a reușit să recupereze cadavrele după 5 zile de la accident. Ineficacitatea acestei acțiuni precum și nenumăratele accidente montane survenite odată cu dezvoltarea turismului Carpatin din ultimii ani au cerut o substantială perfecționare a sistemului de prevenire și salvare.Ing. Nicolae Grabovschi Sr. din Câmpulung Muscel a inițiat și executat un lobby persuasiv pe langă Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport și Federația Română de Turism-Alpinism care s-a finalizat cu „Hotărarea Nr. 140 din 1969 cu privire la prevenirea accidentelor turistice și organizarea acțiunii de salvare în munti” . Acest document aprobă înființarea echipelor SALVAMONT în 13 localităti montane de pe teritoriul României .

Consiliile Populare au primit sarcina de a organiza echipe Salvamont în rândul cărora să fie selecționați alpiniști și schiori pe bază de voluntariat. Au fost precizate drepturile și îndatoririle acestora și a fost stabilită chiar și o indemnizație de periculozitate. Se definește deasemeni baremul de dotare cu materiale, echipamente și medicamente.În anul 1972, se reușește înființarea Școlii Naționale Salvamont (de vară și de iarnă), în cadrul căreia se pregătesc viitorii membri.Odată cu schimbările survenite în societatea romanească după 1990, a avut loc și o reorganizare totală a Salvamontului.

La propunerea lui Gheorghe Dunăriţiu în 1991 se constituie Asociația Natională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR). Cei 23 de membri fondatori l-au ales președinte al Asociației pe Mircea Opris .În 1994 ANSMR se retrage din cadrul Federației Române de Alpinism și Escaladă și devine independentă, după care se afiliază la forul mondial ICAR-CISA (Internațional Commission for Alpine Rescue) .Pentru actualizarea serviciului la noile realităti, se emite Hotărarea Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activitătii de salvare în munți și se abroga Hotărarea Guvernului nr. 1.269/1996 .

Urmează Hotărarea Guvernului nr. 6/2004, care aprobă salarizarea membrilor Salvamontului și infiintează Dispeceratul Național Salvamont în parteneriat cu Vodafone.În prezent Dispeceratul Național Salvamont acoperă 80 de zone montane cu echipe de profesioniști și voluntari care asigură patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la proxima unitate sanitară .

 

Sursa info

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA