AcasăMARAMURESUL ISTORICANCOM - Amenzi si avertismente pentru titularii de licenţe de utilizare...

ANCOM – Amenzi si avertismente pentru titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice !

spot_img

DISTRIBUIȚI

În prima jumătate a acestui an, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a efectuat un număr de 2.767 de acţiuni de control în urma cărora au fost aplicate 104 avertismente şi 18 amenzi, în cuantum total de 94.800 de lei.
1.395 de controale, reprezentând peste jumătate din numărul total, au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dintre care 918 la furnizorii de servicii de radiocomunicaţii şi 477 la furnizorii de radio şi televiziune. În urma acestor acţiuni de control au fost emise 25 de notificări privind intenţia aplicării sancţiunii şi s-au aplicat 50 de avertismente şi 14 amenzi în cuantum de 52.800 lei. Cele mai frecvente nereguli întâlnite pe parcursul acestor acţiuni de control au fost nerespectarea prevederilor din licenţe şi autorizaţii, precum şi operarea necorespunzătoare a staţiilor de radiocomunicaţii de către persoane care nu deţineau certificat de operator radiotelefonist.
Aproximativ o treime din numărul total de acţiuni de control, respectiv 760, au vizat furnizorii de comunicaţii electronice şi s-au axat pe respectarea obligaţiilor din autorizarea generală: 431 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 6 la furnizorii de telefonie şi 323 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. Controalele au arătat că unii operatori nu respectă obligaţia de a introduce în contractele încheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevăzute de lege şi nu respectă anumite condiţii tehnice şi de compatibilitate electromagnetică impuse reţelelor de comunicaţii electronice prin regimul de autorizare generală. Pentru a remedia cele constatate, ANCOM a emis 88 de notificări privind intenţia aplicării sancţiunii, urmate de 43 de avertismente şi 4 amenzi în cuantum de 42.000 lei. O amendă în cuantum de 25.000 de lei a fost aplicată unui furnizor de telefonie pentru utilizarea necorespunzătoare a numerotaţiei de telefonie mobilă şi 3 amenzi au fost aplicate furnizorilor care prestează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, pentru furnizarea neautorizată de servicii media audiovizuale fără a deţine certificat tip sau pentru parametri tehnici modificaţi faţă de cei permişi conform autorizaţiei generale.
180 din controalele efectuate în prima jumătate a acestui an au vizat furnizorii de servicii poştale şi au fost finalizate cu aplicarea a 7 avertismente. Cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligaţiilor de a marca toate trimiterile poştale introduse în reţeaua poştală cu denumirea sau marca comercială a furnizorului, precum şi nerespectarea unora dintre obligaţiile prevăzute în autorizaţia generală pentru furnizarea serviciilor poştale, respectiv nedeţinerea la fiecare punct de acces deservit de personal, a instrumentelor de măsură necesare.
432 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii. În urma acestor acţiuni, au fost aplicate 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu.
Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate şi un număr de 5.806 acţiuni de monitorizare a spectrului radio, în urma cărora au fost depistate 208 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum şi situaţii de nerespectare a condiţiilor din licenţele de emisie, autorizaţiile tehnice de funcţionare, licenţele de utilizare a frecvenţelor sau autorizaţiile de asignare a frecvenţelor. În toate cazurile s-au iniţiat imediat acţiunile necesare pentru intrarea în legalitate.
De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 63 de oraşe şi peste 11.570 de km de drum.
„Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, constatăm o reducere a sancţiunilor aplicate de Autoritate, ceea ce indică faptul că acţiunile de control ale inspectorilor noştri îşi ating obiectivul de a preveni şi descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicaţii electronice şi servicii poştale. Obiectivul activităţii de monitorizare, supraveghere şi control a ANCOM este asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legale pentru promovarea concurenţei corecte şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor”, a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA