AcasăEvenimentANCHETA EXPLOZIE SIGHET - Firma Berg Sistem este urmarita penal. Acuzele sunt...

ANCHETA EXPLOZIE SIGHET – Firma Berg Sistem este urmarita penal. Acuzele sunt grave. Vezi si neregulile constatate de ANRE Bucuresti

spot_img

DISTRIBUIȚI

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: În continuarea cercetărilor în cauza privind „explozia de la Sighetu Marmaţiei”, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata S.C. BERG SISTEM GAZ S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

*    proiectare, verificare, realizarea unor construcţii (constând în instalarea reţelei de distribuţie a gazului natural în oraşul Sighetu-Marmaţiei, în perioada 2005-2011), pe mai multe tronsoane, precum şi a unor branşamente, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, acestea putând să producă mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămarea gravă a integrităţii corporale ori sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a unor construcţii, distrugerea ori degradarea unor instalaţii importante.

*   proiectare, verificare, realizarea unei construcţii, (constând în instalarea reţelei de distribuţie a gazului natural în oraşul Sighetu-Marmaţiei, pe străzile Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai, precum şi a unui branşament la beneficiarul Muzeul Memorial Sighetu-Marmaţiei, pe strada Gheorghe Şincai, lucrări efectuate în luna septembrie 2006), fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, acestea având drept urmare moartea unei victime, vătămarea gravă a integrităţii corporale a unei părţi vătămate, vătămare corporală din culpă (13 părţi vătămate) şi distrugerea unui imobil.

Totodată, procurorii au solicitat, astăzi 16.03.2012, Tribunalului Bucureşti, interzicerea încheierii oricărui act juridic de către inculpată privind bunul proprietatea acesteia, intitulat „Reţea de distribuţie gaze naturale în municipiul Sighetu-Marmaţiei”, precum şi încetarea activităţii de proiectare, execuţie şi distribuire a gazelor naturale, de către inculpată, pentru o perioadă de 60 de zile, precum şi obligarea persoanei juridice inculpate la depunerea unei cauţiuni.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea rapoartelor de constatare medico-legală pentru fiecare persoană vătămată de către Institutul Naţional de Medicină-Legală „Mina Minovici” Bucureşti, iar persoanele vătămate aflate internate la unităţi spitaliceşti din Bucureşti, au fost audiate, pentru a preciza circumstanţele producerii accidentului.

Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat faptul că, începând cu primăvara anului 2006, deşi nu avea personal autorizat calificat şi nici licenţă eliberată în acest sens de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei, S.C. BERG SISTEM GAZ S.A a început să instaleze reţeaua de distribuţie a gazului pe mai multe tronsoane din municipiul Sighetu – Marmaţiei.

În aceste condiţii, S.C. BERG SISTEM GAZ S.A a devenit atât beneficiar, cât şi executant al reţelei mai sus amintite, situaţie în care toate procesele-verbale de recepţie a lucrărilor, procesele-verbale de lucrări ascunse şi procesele-verbale de dat în funcţiune a conductelor de gaz, erau semnate exclusiv de angajaţii S.C. BERG SISTEM GAZ S.A, cu o singură excepţie, respectiv dirigintele de şantier, învinuitul RÎŞNOVEANU DANIEL, care nu era angajatul firmei.

Este de menţionat aici faptul că, cu excepţia inculpatului FAUR VALER, care avea pregătirea necesară în domeniu, restul persoanelor erau angajate ca şi muncitori necalificaţi, nu aveau nicio pregătire şi nicio experienţă în domeniul instalaţiilor, dar semnau aceste procese-verbale în diverse calităţi.

Toată această activitate se derula sub directa îndrumare a inculpatului ENACHE GHEORGHE RĂSVAN, administratorul firmei, care conducea toate operaţiunile acestei societăţi, fiind implicat direct în activitatea de instalare a reţelei de distribuţie a gazelor.

Pentru majoritatea tronsoanelor efectuate în această perioadă, au fost efectuate lucrările în teren fără să fie încheiate procesele-verbale de recepţie şi restul documentelor arătate, acestea fiind încheiate doar în cursul lunii ianuarie 2007.

În perioada 2007-2011 lucrările de instalaţii a reţelei de distribuţie a gazului au continuat în acelaşi mod, în sensul că se proceda la instalarea reţelei propriu-zise şi după o perioadă de timp care putea să varieze între câteva luni şi mai mult de 1 an erau întocmite în fals documentele referitoare la recepţia lucrării la care am făcut referire mai sus.

Aceste documente, pe lângă faptul că făceau trimitere la o stare de fapt nereală referitoare la verificarea construcţiei propriu-zise, erau completate contrar legii şi datorită faptului că personalul care semna aceste documente, în calitate de responsabil AQ (verificator de calitate), nu aveau pregătirea necesară pentru a semna în această calitate.

De altfel, în perioada 2005-2011 societatea a făcut obiectul mai multor controale din partea unor inspectori ai Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei, dar, cu excepţia anului 2007, când controlul a fost efectuat de către alţi inspectori decât cei trimişi în mod normal, procese-verbale de control au constat doar defecţiuni minore, fiind vorba doar de nişte controale „prietenoase”.

Controlul ANRE Bucuresti a scos la iveala o gramada de nereguli

Astfel, nota de constatare întocmită de către un inspector din cadrul ANRE Bucureşti, urmare controlului efectuat în perioada 12-23 noiembrie 2007, la sediul firmei SC BERG SISTEM GAZ SA din Sighetu-Marmaţiei, a relevat următoarele:

1.      De la punerea în funcţiune nu s-a făcut exploatarea sistemului de alimentare cu gaze naturale conform Normelor Tehnice;

2.      Nu a asigurat dispecerat şi echipe de intervenţie;

3.      Personalul de execuţie şi exploatare nu este autorizat;

4.      Dotarea tehnică pentru activitatea de exploatare este necorespunzătoare;

5.      S-au executat lucrări fără proiecte tehnice avizate;

6.      Nu s-au încheiat procese-verbale de recepţie tehnică şi punere în funcţiune pentru toate obiectivele executate;

7.      Nu s-au prezentat cărţile tehnice ale obiectivelor sistemului de alimentare cu gaze naturale;

8.      Arhivarea documentelor este necorespunzătoare – o parte din documente sunt la sediul din Bucureşti, o parte sunt la punctul de lucru din Sighetu-Marmaţiei;

9.      Evidenţele cu privire la obiectivele sistemului de alimentare cu gaze naturale sunt incomplete;

10.  Nu s-au verificat documente cu privire la: aplicarea Regulamentului de acces la sistem, avizarea documentaţiilor, activitatea de comercializare, furnizarea de informaţii către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei, situaţii contabile pentru activităţile reglementate (documentele pentru activităţile respective se întocmesc şi se află la sediul din Bucureşti).

Probele administrate în cauză până în prezent, demonstrează faptul că SC BERG SISTEM GAZ SA a început exploatarea reţelei în luna septembrie 2006, a achiziţionat primul detector de gaz pentru reţea la începutul anului 2008, iar în anul 2010 personalul din cadrul firmei a mai primit o serie de detectoare pentru exterior. Personalul din cadrul firmei nu a fost instruit despre modul în care să folosească aceste aparate, condiţii în care verificarea se făcea doar „cu apă şi săpun”.

În legătură cu circumstanţele producerii exploziilor din data de 19.02.2012, aducem, ca element de noutate şi faptul că, în cursul lunii ianuarie şi la începutul lunii februarie 2012, părţile vătămate S.-L. D. şi S.-L. E., care deţin un apartament în imobilul afectat, au insistat să le fie montat detectorul de gaz pus la dispoziţie de firma BERG în momentul dării în folosinţă a instalaţiei, respectiv decembrie 2011.

La data de 13.02.2012, la acest imobil s-a deplasat un angajat al SC BERG SISTEM GAZ SA, care a montat un detector de gaze de interior, dar nu l-a putut pune în funcţiune în condiţiile în care acesta prezenta semnale care presupuneau faptul că există gaz natural în acea încăpere. Acesta a fost motivul pentru care angajatul firmei s-a deplasat la sediu revenind cu un alt detector de acelaşi tip, dar în condiţiile în care şi acest detector a prezentat aceleaşi semnale angajatul SC BERG SISTEM GAZ SA a recomandat proprietarului să scoată din priză detectorul montat, întrucât, în caz contrar, acesta ar fi închis automat alimentarea cu gaz.

A doua zi, acelaşi angajat a revenit la imobil cu un al treilea detector de acelaşi tip, şi, fără să-l mai monteze pe perete, împreună cu proprietarul, au făcut verificări în toate încăperile apartamentului, la diferite înălţimi. Peste tot detectorul de gaz prezenta semnal, dar angajatul SC BERG SISTEM GAZ SA, apreciind că este vorba de semnal datorat vopselei lavabile folosită în urmă cu o lună la renovarea apartamentului, a recomandat din nou proprietarului ca aparatul de detectare să fie scos din priză.

Pe acest fond, în  noaptea de 19.02.2012, în jurul orelor 0100, a avut loc prima explozie cu consecinţele cunoscute, urmată de o a doua deflagraţie soldată cu moartea unei persoane, rănirea gravă a alteia şi vătămarea corporală a mai multor persoane, precum şi distrugerea imobilului în care s-au produs exploziile.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA