AcasăAlteleEconomicAMENZILE VOR AJUNGE PÂNĂ LA 15.000 LEI - Deputații au votat majorarea...

AMENZILE VOR AJUNGE PÂNĂ LA 15.000 LEI – Deputații au votat majorarea contravențiilor pentru transport ilegal de lemn

DISTRIBUIȚI

AMENZILE VOR AJUNGE PÂNĂ LA 15.000 LEI Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se majorează sancţiunile şi contravenţiile silvice, amenzile pentru transportul ilegal de masă ajungând până la 15.000 de lei și confiscarea lemnului.

Votul deputaților este decizional, astfel că proiectul urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, conform LIbertatea.

Prin proiectul de lege sunt prevăzute amenzi de la 1.000 lei până la 2.000 lei pentru trecerea animalelor domestice însoţite sau neînsoţite prin fondul forestier, fără aprobare legală.

Următoarele fapte constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei până la 15.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză: expedierea, transportul, primirea, depozitarea materialelor lemnoase fără avize de însoţire a materialelor lemnoase sau cu avize de însoţire din care nu rezultă provenienţa legală, aşa cum sunt prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, cu excepţia situaţiilor prevăzute de aceste norme.

Sumele încasate din plata amenzilor la contravenţiile silvice ajung, în procent de 20%, în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% se varsă la bugetul de stat.

Potrivit proiectului votat marți de plenul Camerei Deputaților, constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta. Contractele sunt nule de drept.

De asemenea, se consideră contravenție și „recoltarea prin lucrări de conservare la nivelul de subunitate de gospodărire a unui volum mai mare decât volumul prevăzut pentru lucrări de conservare pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fără existenţa unei aprobări legale în acest sens, şi se sancţionează după cum urmează: cu avertisment, dacă depăşirea reprezintă până la 3% din volumul prevăzut şi cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei, dacă depăşirea reprezintă 3,1% – 10% din volumul prevăzut”.

Ocolul silvic care asigură custodia materialelor lemnoase confiscate, precum şi a celor abandonate, este obligat să doneze volumul confiscat către instituţiile publice şi de pe raza unităţii administrativ – teritoriale unde s-a realizat custodia.

Donaţia materialelor lemnoase confiscate şi a celor abandonate, către instituţiile publice prevăzute la alin. (1) se face în următoarea ordine: grădiniţe, creşe şi case de copii, şcoli şi licee, case şi azile de bătrâni, primării, unităţi militare, se mai menționează în proiectul de lege.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA