AcasăLifestyleAlimentația pisicilor sterilizate: cât trebuie să mănânce pe zi?

Alimentația pisicilor sterilizate: cât trebuie să mănânce pe zi?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sterilizarea constituie una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua pentru sănătatea pisicii tale. Chiar dacă gândul că micuța blănoasă va fi supusă unei intervenții chirurgicale te sperie, gândește-te la faptul că procedura va avea un impact pozitiv asupra sănătății animalului pe termen lung, scăzând riscul de apariție a bolilor grave, precum cancer mamar, uterin sau testicular.

În ce constă sterilizarea?

O procedură chirurgicală care presupune îndepărtarea organelor de reproducere, atât în cazul femelelor, cât și al masculilor, sterilizarea are loc sub atenta supraveghere a unui medic specialist. Înainte de inițierea procesului de castrare, i se va efectua pisicii un set complet de analize de sânge, pentru a constata eventualele carențe de sănătate. După ce primește avizul medicului, în cazul femelelor se va face o incizie în partea stângă a corpului, pe suprafața burticii, cu scopul de a înlătura ovarul și uterul. În ceea ce privește masculii, lucrurile stau mai simplu, întrucât nu sunt necesare incizii pentru îndepărtarea testiculelor. De cele mai multe ori, intervenția durează în jur de 30 de minute, iar pentru siguranța animalului, aceasta se efectuează în cadrul unui cabinet veterinar.

 

Cum îți dai seama de momentul oportun pentru sterilizare? Ei bine, înainte ca organele pisicii să ajungă la maturitate, adică între patru și șase luni, poți discuta cu medicul veterinar despre riscurile și recomandările sale în această privință. Ține cont de faptul că sterilizarea previne stresul psihic și emoțional care are loc de fiecare dată când femela sau motanul intră în călduri, temperamentul se va transforma în unul mai afectuos față de stăpân, iar tentația de a explora noi teritorii va fi redusă.

Schimbarea nevoilor nutriționale

Probabil că temerile proprietarilor de pisici pornesc de la faptul că felina se va îngrășa foarte mult după castrare. Într-adevăr, apetitul pisicii se va intensifica și nivelul de activitate fizică va scădea, însă trebuie să menținem o balanță echilibrată, prin alegerea unui tip de hrană cu un conținut slab în calorii, dar bogat în fibre, nutrienți și vitamine. Așadar, să vedem care sunt beneficiile unui tip de hrană dedicat pisicilor sterilizate:

 

  • Conținut mare de fibre – oferă senzația de sațietate, menține sănătatea tractului urinar prin echilibrarea nivelul PH-ului din urină și previne constipația;
  • Conținutul redus de grăsimi – aduce un aport energetic echilibrat, astfel încât previne obezitatea;
  • Conținutul ridicat de proteină – menține musculatura, vederea sănătoasă și contribuie la sănătatea și strălucirea blăniței;
  • Conținutul scăzut de carbohidrați – scade senzația de foame.

Hrană umedă sau uscată?

Medicul veterinar este singura persoană care îți poate recomanda tipul de hrană potrivit pisicii tale, luând în considerare stilul de viață și starea de sănătate. Fiecare variantă vine la pachet cu un set de beneficii considerabile pentru bunăstarea pisicii. În primul rând, hrana umedă oferă un plus de apă, contribuie la hidratarea felinei și este disponibilă în ambalaje de aproximativ 70-100 de grame, cu arome apetisante de pui, curcan, pește sau diverse combinații cu legume.

 

Hrana uscată conține ingrediente ușor de digerat și are un gust delicios. Spre exemplu, dacă greutatea pisicii este de două kilograme, porția zilnică recomandată este cuprinsă între 120 și 160 de grame. Dacă pisica se confruntă cu anumite probleme de greutate, medicul veterinar îi poate recomanda o alimentație bazată exclusiv pe hrana uscată specializată pe controlul greutății. În schimb, dacă felina este activă, poți combina cele două variante, însă nu depăși valorile recomandate de medic sau cele înscrise pe ambalajul fiecărui produs.

 

Pe lângă necesarul de hrană, fiecare pisică are nevoie de apă proaspătă în fiecare moment al zilei. Așadar, poți încuraja consumul de apă prin plasarea mai multor boluri în diferite colțuri alte casei pe care animalul le frecventează. 

 

Sursă foto: Shutterstock

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA