Acasăsinucidere maramuresALERTĂ MONDIALĂ – S-au epuizat resursele pământului pentru acest an

ALERTĂ MONDIALĂ – S-au epuizat resursele pământului pentru acest an

spot_img

DISTRIBUIȚI

ALERTĂ MONDIALĂ  Omenirea va consuma luni toate resursele pe care planeta le poate regenera într-un an şi, prin urmare, va trăi „pe datorie” până în 31 decembrie, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, arătând că acest moment intervine în fiecare an tot mai devreme.

Data de 8 august va marca pentru Pământ „ziua depăşirii” („earth overshoot day” în engleză). Începând din acea zi, „vom trăi pe datorie”, anunţă Global Footprint şi WWF (World Wildlife Fund) într-un comunicat preluat joi de AFP. Global Footprint ia în considerare în calculele sale amprenta carbon, resursele consumate în pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei.

În 2015, „ziua depăşirii” a fost în 13 august, iar data „avansează inexorabil din anii 1970″, arată cele două ONG-uri. În 1970, momentul a fost în 23 decembrie şi de atunci data a fost tot mai devreme: 3 noiembrie în 1980, 13 octombrie în 1990, 4 octombrie în 2000, 3 septembrie în 2005 şi 28 august în 2010.

„Pentru a răspunde nevoilor noastre, avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,6 planete” pe an, arată Global Footprint şi WWF. „Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsă de apă, deşertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivităţii agricole şi a stocurilor de peşte, despăduriri, dispariţia unor specii”, adaugă ONG-urile.

„A trăi pe datorie nu poate fi decât provizoriu fiindcă natura nu este un zăcământ din care să putem scoate la infinit”, subliniază comunicatul menţionat. Emisiile de bioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, constituie cel mai important factor de depăşire: ele reprezintă „60% din amprenta noastră ecologică globală”, precizează WWF şi Global Footprint.

Potrivit raportul anual despre starea climei (State of the Climate), document difuzat marţi, la care au participat 450 de oameni de ştiinţă din lumea întreagă, emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record în 2015.

 

Sursă info.

Sursă foto.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA