spot_img
AcasăLifestyleSănatateALERTĂ - Boala albastră, diagnosticată la un copil de 4 ani, din Bacău

ALERTĂ – Boala albastră, diagnosticată la un copil de 4 ani, din Bacău

DISTRIBUIȚI

ALERTĂ Copilul, în vârstă de 4 ani, din comuna Blăgeşti, a fost adus la Spitalul Judeţean Bacău, secția Pediatrie, duminică, cu simptome specifice methemoglobinemiei sau „boala albastră”, aşa cum mai este denumită.

A început să se simtă rău după ce ar fi băut apă din fântână şi s-ar fi intoxicat cu nitriţi, fiind chemată ambulanţa, informează presa locală.

 

Un copil diagnosticat cu „boala albastră” prezintă cianoza (n.r. – coloraţie albastră) gurii şi a extremităţilor, dar poate prezenta şi greutate în respiraţie, diaree şi vomă. În unele cazuri, la sugari, se poate ajunge la comă şi chiar deces, scrie Observator.

„Copilul s-a internat cu cianoză şi tahicardie. A băut apă din fântâna proprie, deşi se ştia că nu este potabilă şi nu aveau voie să o consume.

S-a discutat cu familia şi i-a explicat că trebuie să folosească apă doar din surse autorizate sau apă îmbuteliată”, a declarat dr. Cristina Matanie, coordonator Compartiment Promovarea Sănătăţii, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.

În prezent, pacientul este stabilizat şi rămâne sub supravegherea medicilor.

Cazul este însă unul atipic, pentru că „boala albastră” se înregistrează, de regulă, la bebeluşii cu vârste de până la un an.

Acest copil are însă patru ani, dar este posibil să fi fost afectat din cauză că este subnutrit. Autorităţile locale testează acum apa din fântâni.

Apa din fântână poate fi contaminată din sol cu nitriţi sau nitraţi, dacă se folosesc fertilizante azotoase sau nu se respectă condiţiile igienico-sanitare şi de amplasare a acestora.

În mediul rural, unele fântâni se găsesc în apropierea toaletelor din curte sau a grajdurilor.

info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA