AcasăMARAMURESUL ISTORICAlegeri parţiale. USL - UDMR 7-2. PDL și PPDD n-au contat în...

Alegeri parţiale. USL – UDMR 7-2. PDL și PPDD n-au contat în nicio dispută!

spot_img

DISTRIBUIȚI

USL a (re)câştigat toate primăriile unde au avut loc alegeri parţiale şi a mai smuls şi o primărie de la PDL. În câteva localităţi s-au înregistrat unele rezultate deosebite. Duminică, 3 februarie, în 9 localităţi din ţară au avut loc alegeri parţiale pentru postul de primar, iar în judeţul Teleorman s-au organizat alegeri pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. S-au organizat alegeri în:

municipiul Slatina, judeţul Olt (primar ales pe 10 iunie 2012: Darius Vâlcov – USL/PSD, este acum deputat); primar ales pe 3 februarie 2013: Minel Prima – USL/PSD

municipiul Turnu Măgurele, judeţul Teleorman (Nicolae Mohanu – USL/PSD – senator); Dănuţ Cuclea – USL/PSD

oraşul Covasna, judeţul Covasna (Lorincz Zsigmond – UDMR, decedat); primar ales – Thiesz Janos – UDMR

comuna Drăgăneşti, judeţul Bihor (Gheorghe Dănuţ – PSD – deputat); primar ales – Ovidiu Banda – USL/PSD

comuna Drăguşeni, judeţul Botoşani (Neculai Cucu – Mişcarea pentru Botoşani/PDL – decedat); primar ales – Eugen Nechita – USL/PSD

comuna Avrămeşti, judeţul Harghita (Szocs Bela – UDMR – demisie)/ primar ales – Simo Dezso Szabolcs – UDMR

comuna Doljeşti, judeţul Neamţ (Gheorghe Cojocaru – USL/PSD – decedat); primar ales – Iosif Şoican – USL/PSD

comuna Vitomireşti, judeţul Olt (Constantin Rotea – USL/PSD – decedat); primar ales – Robert Rotea – USL/PSD

comuna Bujoru, judeţul Teleorman ( Dan Chiran – USL/PNL – decedat); primar ales – Gică Sârbu – USL/PNL

Consiliul Judeţean Teleorman (Liviu Dragnea – USL/PSD – deputat); preşedinte ales – Adrian Gâdea – USL/PSD

La alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Teleorman, pe 10 iunie 2012, Liviu Dragnea obţinea 64,86% din sufragii. Acum, Adrian Gâdea, succesorul său, a scos un scor mai bun: 81%. Constantin Amarie, candidatul PDL, a obţinut 12,9% (21,20% a obţinut candidatul PDL în vară), iar Tudor Neagu, candidatul PPDD, a scos numai 4,9% (8,58% pe 10 iunie candidatul PPDD).

Şi la Slatina se poate vorbi de o „depăşire de plan”. Candidatul USL la primăria municipiului a obţinut 73%, faţă de 66%, cât a avut în 2012 predecesorul său, Darius Vâlcov. Şi pentru locurile 2 şi 3 s-a menţinut ordinea din 2012, candidatul PPDD scoţând acum 15%, iar cel al PDL, 6,5%.

În scrutinul pentru Primăria Turnu Măgurele, situaţia a fost similară celei de la Slatina, unde candidatul USL a scos cu 12 procente mai mult decât predecesorul său la alegerile din 10 iunie 2012. Nu au fost acestea singurele primării unde USL a obţinut procente mai multe decât în 10 iunie 2012.

Singura „surpriză” de marcă s-a înregistrat duminică în comuna Drăguşeni, judeţul Botoşani, unde s-a înregistrat alt rezultat decât în 2012. Pe 10 iunie 2012, „podiumul” arăta astfel: 1. candidatul Mişcării pentru Botoşani/PDL – 730 voturi, candidatul USL – 552 voturi, candidatul PPDD – 52 voturi. Pe 3 februarie, rezultatele au fost următoarele: Eugen Nechita (USL/PSD) – 849 voturi, Neculai Chiaburu (PDL) – 337 voturi, Neculai Roman (PPDD) – 143 voturi. Orice comentariu este de prisos.

Alte două surprize, dar de altă natură, s-au înregistrat la scrutinul pentru primăria comunei Vitomireşti din judeţul Olt. Prima surpriză: s-a înregistrat o participare mai mare la urne. Pe 10 iunie au existat 1.174 voturi valabil exprimate, pe 3 februarie, 1.266 voturi valabil exprimate. A doua surpriză: creşterea uriaşă a numărului de voturi pentru PPDD: de la 50 de voturi pe 10 iunie la 329 voturi acum în 2013. Se pare că spre PPDD au mers voturile din 10 iunie ale candidatului de atunci a UNPR şi ale unui independent.
USL s-a menţinut la acelaşi nivel, în creştere sensibilă, 846 voturi în 2012 – 859 voturi în 2013, la fel şi PDL – 73 voturi în 2012 – 77 voturi în 2013.

O situaţie deosebită avem la scrutinul din comuna Drăgăneşti din Bihor. În vară, candidatul PSD a câştigat cu 1.297 de voturi, fiind urmat de candidaţii PDL (204 voturi) şi PNL (166 voturi). Acum, PSD şi PNL au mers sub sigla USL, iar candidatul comun a câştigat cu 1.658 de voturi, deci cumulat faţă de anul trecut s-a câştigat un plus de 195 de voturi. În acelaşi timp însă, candidatul PPDD a obţinut 348 de voturi, deşi în vară PPDD nu a avut candidat. O sursă din mediul politic din zonă ne-a precizat că „am avut o participare la urne ca niciodată, au venit oameni care nu au fost la vot de ani de zile”. Sursa citată a precizat că „omul care a candidat pentru PPDD este reprezentantul unei culte religioase foarte bănoase” şi astfel îşi explică rezultatul obţinut.

În oraşul Covasna, candidatul UDMR a câştigat cu 63,2%. USL, PDL, Forţa Civică, PRM şi PPDD au avut un candidat comun, dar acesta nu a obţinut decât 34,2%.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA