AcasăAdministrațieACTUALIZARE 11/ ALEGERI LOCALE 2020: LIVE TEXT - Urmărește toate informațiile despre...

ACTUALIZARE 11/ ALEGERI LOCALE 2020: LIVE TEXT – Urmărește toate informațiile despre scrutinul de astăzi, ce se întâmplă în Baia Mare, Maramureș și în România

spot_img

DISTRIBUIȚI

Azi, 27 septembrie 2020, românii sunt așteptați la urne pentru a alege primarii, președinții de consilii județene, consilierii județeni și locali care îi vor reprezenta în următorii patru ani.

În Maramureș, nu mai puțin de 425.911 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la cele 440 de secții de votare deschise pe raza județului, de la ora 7:00. Primarii și președinții de consilii județene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale și consiliile județene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene.

În principalele municipii din Maramureș se regăsesc 122 din cele 440 de secții de votare deschise în întreg județul. Mai exact, sunt 86 în municipiul Baia Mare și 36 în municipiul Sighetu Marmației.

LIVE TEXT:

Ora 7:00: START VOT

Urnele pentru Alegerile Locale 2020 s-au deschis oficial în toată țara. Primii 125 de maramureșeni s-au prezentat deja la secțiile de votare pentru a-și exprima opțiunile, însemnând aproximativ 0,2% prezență la vot la această oră.

ACTUALIZARE 1

ORA 8:00 – Prezență la vot în Maramureș și în țară

La ora 8:00, prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 1,50 %, însemnând un număr total de 6430 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 1395 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 1,16 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 440 de cetățeni, însemând o prezență la vot de 1,23 %.

La nivel național prezența la vot la ora 8:00 este de 1,86 %, un număr de 341.000 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

La această oră, prezența la vot în mediul urban este ușor mai scăzută decât cea din mediul rural. Până acum, nu au existat incidente la secțiile de votare. Potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ Maramureș, există 3309 de solictari pentru urna specială.

ACTUALIZARE 2:

Ora 9:00 – Prezență la vot în Maramureș și în țară

La ora 9:00, prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 3,43 %, însemnând un număr total de 14.661 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 3.231 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 2,68 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 907 de cetățeni, însemând o prezență la vot de 2,53 %.

La nivel național prezența la vot la ora 9:00 este de 4,31%, un număr de 789.643 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

La această oră, prezența la vot în mediul urban este mai ridicatî decât cea din mediul rural.

ACTUALIZARE 3:

Ora 9:35

Prim incident raportat la Poliție, în județ. Un candidat la funcția de primar în comuna Ariniș îl acuză pe primarul în funcție, dar și pe viceprimar, că au intrat aseară, în jurul orei 11:00, în curtea privată a blocului în care locuiește, pentru a-l amenința. Mai mult, Radu Pop susține că, zilele trecute, aceleași persoane ar fi trimis pe cineva în parcarea blocului de locuințe în care locuiește, pentru a-i tăia frânele de la mașină. Ca dovadă pentru incidentul petrecut aseară, la solicitarea noastră, acesta ne-a transmis și imagini video:

Am luat legătura și cu polițiștii maramureșeni, care ne-au declarat următoarele:

Aseară, la ora 22.45, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Fărcașa au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat din Ariniș cu privire la faptul că a fost blocat de către două autoturisme conduse de către alți doi bărbați. La fața locului polițiștii au identificat apelantul, un bărbat de 34 de ani și un alt bărbat de 33 de ani. Bărbatul de 33 de ani a relatat faptul că în noaptea 22/23 septembrie i-a fost defectat sistemul de frânare al autoturismului personal, iar acesta l-a blocat cu autoturismul pe bărbatul de 34 de ani. În cauză se efectuează cercetări urmând a se lua măsurile legale ce se impun”, a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Așteptăm un punct de vedere și din partea celeilalte părți implicate în incident.

ACTUALIZARE 4:

Ora 10:20 – Prezență la vot în Maramureș și în țară

La ora 10:20, prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 7,56 %, însemnând un număr total de 32.266 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 7.063 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 5,87 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 1.930 de cetățeni, însemând o prezență la vot de 5,39 %.

La nivel național prezența la vot la ora 9:00 este de 8,77% %, un număr de 1.606.009 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

La această oră, prezența la vot în mediul urban este mai ridicatî decât cea din mediul rural.

ACTUALIZARE 5:

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare s-a prezentat la vot la ora 10.00, la secția de votare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Acesta a fost însoțit de mama sa, doamna dr. Viorica Cherecheș, deputat în Parlamentul României. Acesta a spus că a votat pentru ca Baia Mare să rămână în continuare un oraș al respectului și al echilibrului, în care oamenii se iubesc, pentru un oraș al educației, al respectului față de seniori, tineri și copii, pentru continuarea dezvoltării economice, edilitare și urbanistice a municipiului Baia Mare. Cătălin Cherecheș îi îndeamnă pe băimăreni să iasă la vot pentru a arăta că iubesc Baia Mare.

Am venit cu foarte multă încredere în comunitatea băimăreană să votez, alături de băimăreni, pentru un oraș al respectului, un oraș al echilibrului, pentru un oraș în care oamenii se iubesc, în care oamenii își iubesc orașul, în care ne orientăm spre lumină și spre curățenie. Am venit să votez pentru un oraș al educației, pentru un oraș în care să avem o universitate a noastră, a municipiului Baia Mare. Am venit să votez pentru ca municipiul Baia Mare să fie în continuare în respect față de părinții și bunicii noștri, pentru un oraș care să își iubească în continuare tinerii și copiii, pentru un oraș care să se dezvolte în continuare economic, edilitar și urbanistic, pentru ca Baia Mare să fie un oraș în care cu toții să trăim în echilibru. Am venit la vot și cu gândul iertării pentru cei care m-au jignit în această campanie electorală și îi invit de mâine încolo să vină alături de mine și să pună umărul la dezvoltarea municipiului Baia Mare. Eu cred că în acest oraș nu putem să îi împărțim pe cetățeni pe culori politice. Comunitatea băimăreană este o comunitate unită. Comunitatea băimăreană nu este împărțită pe stânga sau pe dreapta, pe Nord sau Sud, Est sau Vest. Comunitatea băimăreană este o comunitate care încă din 1300 a început să vibreze și să își orienteze destinul spre fiecare cetățean, dar și spre comunitate. Am încredere că băimărenii vor veni la vot, îi invit pe toți să voteze pentru a merge mai departe și a munci împreună pentru fiecare familie, dar și pentru orașul nostru. Să ieșim cu toții la vot pentru a arăta că iubim Baia Mare!”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Doamna deputat dr. Viorica Cherecheș a avut o declarație emoționantă imediat după votare:

Am venit astăzi, de dimineață, la vot, cu credință, cu sufletul și cu inima, să votez continuarea activităților din Baia Mare. Să votez continuarea a tot ce s-a făcut bun în Baia Mare, ca orașul Baia Mare și județul Maramureș să fie printre primele județe și municipii din țară”, a declarat dr. Viorica Cherecheș, deputat în Parlamentul României.

ACTUALIZARE 6:

ORA 12:10 – Prezență la vot în Maramureș și în țară

La ora 12:10, prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 14,61 %, însemnând un număr total de 62.320 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 13.828 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 11,50 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 3.923 de cetățeni, însemând o prezență la vot de 10,97 %.

La nivel național prezența la vot la ora 12:10 este de 16,40 %, un număr de 3.001.103 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră. În Maramureș, prezența la vot în mediul urban este ușor mai crescută de cât cea din mediul rural.

La spitalul suport COVID – Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” au fost două solicitări pentru exercitarea dreptului la vot cu urna specială de catre doi pacienți infectați cu SARS-CoV-2. La Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare au fost 11 cereri pentru exercitarea dreptului la vot cu urna specială de catre 11 pacienți infectați cu SARS-CoV-2. La Spitalul Municipal Sighetu Marmației au fost depuse 10 solicitări pentru exercitarea dreptului la vot cu urna specială de catre pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

ACTUALIZARE 7:

La secțiile de votare s-au prezentan și trei dintre candidații la Primăria Baia Mare. Primul dintre aceștia a fost Dan Ivan, care a votat la secția de votare nr. 89, din cadrul Școlii „Nichita Stănescu” din municipiu.

Dozați cu atenție tușul de pe ștampilă. Dacă apăsați tare pe primele două-trei buletine de vot s-ar putea ca pe ultimul ștampila să fie ilizibilă. Birourile Secțiilor de Votare ar trebui să ia decizia amplasării de tușiere în cabinele de vot. Organizarea din secția unde am votat era foarte bună, dar în măsura în care este posibil încercați să votați acum, în prima parte a zilei, când secțiile de vot nu sunt așa aglomerate”, a declarat Ivan.

La urne s-a prezentat și candidatul Lorand Ilyes, alături de soția și copiii săi.

Votul e forma cea mai democratică de a alege cine te va reprezenta în următorii 4 ani. Noi și o parte din cei apropiați am votat deja, votează și tu, ai pe cine!”, a declarat Ilyes.

Un alt candidat care și-a exprimat opțiunea prin vot a fost Mircea Cirț. Acesta a votat la secția de votare din cadrul Școlii Gimnaziale “Dr. Victor Babeș” din oraș.

Am votat pentru a pune Baia Mare pe un alt drum. Pentru deschiderea, occidentalizarea și dezvoltarea orașului nostru. Și, nu în ultimul rând, ca tată a trei copii, am votat cu gândul la ei și la toți tinerii care merită un viitor mai bun, aici în Baia Mare”, a transmis Cirț.

ACTUALIZARE 8:

ORA 14:08 – Prezență la vot în Maramureș și în țară

La ora 14:08, prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 22,74 %, însemnând un număr total de 97.000 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 20.798 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 17,29 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 6.129 cetățeni, însemând o prezență la vot de 17,14 %.

La nivel național prezența la vot la ora 14:08 este de 24,27%, un număr de 4.441.732 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

ACTUALIZARE 9:

La ora 17:12 prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 35,42%, însemnând un număr total de 151.096 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 30.917 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 25,71 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 9.326 cetățeni, însemând o prezență la vot de 26,08 %.

La nivel național prezența la vot la ora 17:12 este de 35,38%, un număr de 6.473.197 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

ACTUALIZARE 10:

Încă o oră până la închiderea secțiilor de votare. La ora 20:00 prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 44,75%, însemnând un număr total de 1190.889 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 40.425 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 33,62 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 11.840 cetățeni, însemând o prezență la vot de 33,11 %.

La nivel național prezența la vot la ora 17:12 este de 44,62%, un număr de 8.163.976 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

Incidente la secțiile de votare din județ: două dosare penale și mai multe sancțiuni

La data de 27.09.2020, de la începutul procesului electoral şi până la această oră polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureş au intervenit în 17 situații în care au fost semnalate posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine.

În urma verificărilor au fost întocmite două dosare penale, şi au fost sesizate Parchetele aferente, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.800 de lei şi 12 avertismente. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale după finalizarea campaniei electorale şi pentru vânzarea de băuturi alcoolice în apropierea secţiei de votare. Cele două dosare penale au fost întocmite pentru infracţiuni electorale ( semnalare vot multiplu), respectiv pentru infracţiunea de lovire si alte violente.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a verifica punctual, cu celeritate, orice sesizare privind încălcarea legii şi pentru a stabili existenţa aspectelor semnalate. Forţele Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente în sistem integrat pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică, şi pentru a acţiona eficient în orice împrejurare care poate afecta procesul electoral. Acolo unde situaţia o va impune, nu vom avea toleranţă faţă de nici o persoană care încalcă prevederile legale şi vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege.

ACTUALIZARE 11: STOP VOT

Urnele de votare din toată țara s-au închis. Alegerile Locale 2020 s-au încheiat!

La ora 21:00 prezența la vot în întregul județ Maramureș este de 46,11 %, însemnând un număr total de 196.679 de alegători care s-au prezentat deja la urne. În municipiul Baia Mare au votat până acum un număr de 42.205 de cetățeni, însemnând o prezență la vot de 35,10 %, în timp ce la Sighetu Marmației au votat până acum un număr de 12.237 cetățeni, însemând o prezență la vot de 34,22 % %.

La nivel național prezența la vot la ora 21:00 este de 46,01 %, un număr de 8.418.328 de alegători exprimându-și opțiunea până la această oră.

Rămâneți pe www.actualmm.ro pentru primele rezultate parțiale ale alegerilor.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA