Stră-strănepotul lui Badea Cârțan, Vasilică Sorin Cârțan, membru al Partidului Social Democrat, a reușit să ajungă primar al comunei Cîrțișoara, după ce a candidat pentru această funcție de trei ori.
Inginerul Vasilică Sorin Cîrțan, în vârstă de 37 de ani, a fost în ultimii patru ani viceprimar al comunei în care se află și astăzi o pereche din opincile cu care Badea Cîrțan a făcut pe jos drumul până la Roma, ca să vadă Columna lui Traian.
„Mi-am propus mai multe obiective, important este să vedem ce pot realiza. Nu vreau să fac promisiuni, vreau să realizez ceva, ce-i mai bun pentru Cîrțișoara și pentru cîrțișoreni”, a declarat Vasilică Sorin Cîrțan.
Acesta va conduce comuna renumită în România și în străinătate, datorită lui Gheorghe Cîrțan (Badea Cîrțan), cel în cinstea căruia există și un muzeu care-i poartă numele.
Cine a fost Badea Cârţan
Stră-strănepotul Vasilică Sorin a ajuns primar la 37 de ani, în timp ce Badea Cîrțan la 45 de ani a ajuns la Viena, unde a văzut lucrarea lui Gheorghe Șincai, „Hronicul românilor și a mai multor neamuri”, iar lectura acestei cărți i-a însuflețit dorința de a confirma adevărul istoric prin probe concrete. L-a cunoscut și pe profesorul V.A. Urechia, președintele „Ligii Culturale a tuturor Românilor”, care i-a recomandat să citească Titus Livius.
După aceste lecturi, Badea Cârțan a vrut să o vadă pe „mama Roma și mormântul tatălui Traian”. Și-a dus visul la îndeplinire, după o călătorie de 4.000 de kilometri, pe traseul Sebeș-Deva-Arad-Budapesta și apoi Viena-Salzburg-Udine-Veneția-Florența-Roma. A depus la baza Columnei pâine, sare și o brazdă de pământ din Transilvania. S-a reîntors de două ori la Roma, dar nu a putut ajunge în Spania, pentru a cunoaște întreaga familie latină. Badea Cârţan murit la 7 august 1911.