AcasăActualitateSocialALARMANT - Unul din trei studenți români abandonează facultatea din primul an

ALARMANT – Unul din trei studenți români abandonează facultatea din primul an

DISTRIBUIȚI

ALARMANT Unul din trei studenţi admişi la facultăţile din România abandonează studiile chiar din primul an. Alegerea greşită a domeniului şi lipsurile financiare sunt principale motive, arată un studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, conform Libertatea.

Pe baza statisticilor, media abandonului este de peste 35%. Sunt însă centre care au procente aproape duble.

La Universitatea din Craiova procentul celor care renunţă depăşeşte 63%, la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, aproape 61% , iar la Universitatea Tehnica din Iaşi, 53%.

Noi încercăm ca atmosfera din Politehnică să fie cât mai relaxată, să fie cât mai prietenoasă așa fel încât studenții să se adapteze cât mai ușor la viața dintr-o universitate tehnică, o viață studențească ce are anumite particularități deoarece politehnica înseamnă, bineînțeles, studiul unor discipline care provin din științele pozitive,” explică Eugen Neculai Seghedin, prorector UTI Iași.

Una dintre cele mai mari rate de abandon din ţară este la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. Peste 70 la sută.

E dureros pentru universitate dar din păcate problema este că trăim într-o regiune care s-a degradat economic destul de mult în ultimii ani, iar familiile nu-și mai prea pot susține copiii la școală,” spune Andrade Bichescu, rectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

Ca să reducă rata abandonului, universitățile au înființat centre de consiliere în carieră. Aici pot veni atât studenţi cât şi elevi pentru a afla ce carieră li se potriveşte.

Problema este însă în ciclurile inferioare de pregătire educaţională. Nu există cursuri practice şi de îndrumare a elevilor, care să le descopere şi să le cultive aptitudini. Practic universităţile sunt alese după ureche şi după modă.

În precedentul an universitar erau înscrişi 520.000 de studenţi. Numărul a scăzut aproape la jumătate faţă vârful de peste 900.000 atins în 2007.

În România doar 19% din populaţia ocupată are studii superioare, faţă de o medie europeană de 33%. Ţinta asumată de România este de a depăşi 27% până în 2020, un plan imposibil de realizat.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA