Acasă Eveniment ALARMANT - 13 localitati din Maramures afectate grav de poluarea cu nitrati

ALARMANT – 13 localitati din Maramures afectate grav de poluarea cu nitrati

DISTRIBUIȚI

In Maramureş ele mai afectate de poluarea cu nitraţi din surse agricole sunt 13 localităţi, printre acestea numarandu-se orasul Seini, comunele Remetea Chioarului, Vadu Izei şi Farcaşa. Cel putin asa arată specialiştii Administraţiei Bazinale Someş-Tisa. În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi. 

Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

Efectele poluării cu nutrienţi asupra sănătăţii umane şi a biodiversităţii. Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a nitriţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.

Situaţia nu e singulară în Ardeal: nu doar Maramuresul, ci şi restul judeţelor din regiune, în special Bistriţa-Năsăud, se lovesc de ani de zile de problema poluării cu nitraţi. Nouă comune din Bistriţa figurează pe lista localităţilor din zone vulnerabile la poluarea cu nitriţi. O situaţie particulară este la Budeşti, “aici e o adevărată bombă ecologică”, spun specialiştii: Jumătate dintre locuitori au ajuns la medic anul trecut cu simptome de greaţă, dureri de cap şi vărsături. În judeţul Satu Mare probleme cu poluarea surselor de apă peste limita admisă de Uniunea Europeană au fost identificate în patru comune, iar Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată odată consumată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. De asemenea, pot provoca avorturi spontane şi infertilitate masculină, spun specialiştii.  În judeţul Cluj cele mai afectate de poluarea cu nitraţi din surse agricole sunt oraşele Turda, Câmpia Turzii şi Gherla, dar şi comunele Călăraşi, Viişoara, Sănduleşti, Mihai Viteazu, Feleacu, Jucu, Luna, Cuzdrioara, Câţcău, Sic, Iclod, Apahida, Bonţida şi Negreni. În aceste zone fântânile din mediul rural sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele oamenilor. (sursa: ziuadecluj.ro)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA