AcasăActualitateSocialAGRO PRETURI - Unele cresc, altele scad!

AGRO PRETURI – Unele cresc, altele scad!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Scăderea preţurilor cerealelor, la cel mai mic nivel din ultimele 19 luni, ar putea fi limitată de cererea ţărilor importatoare, interesate să îşi facă depozite pentru a se proteja de fluctuaţiile preţurilor.

Preţurile alimentelor au scăzut luna trecută la cel mai mic nivel din iunie 2012, potrivit statisticilor FAO
(Food and Agriculture Organisation) . Cu excepţia produselor lactate unde preţurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, toate produsele alimentare s-au ieftinit, au aratat reprezentanţii FAO.

Preţurile pentru zahăr, influenţate de rezervele pe care le au multe ţări datorită productiilor bune din ultimii ani şi cele ale cerealelor au înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

În cazul cerealelor, „recoltee bune din 2013 au ajutat la creșterea stocurilor, care, împreună cu proviziile mari de export, au împins în jos prețurile pe pieţeale internaționale la mult sub nivelul lor ridicat din 2012 și primele luni ale anului 2013 „, a declarat un reprezentant ONU.

Cu toate acestea, economistul FAO, Abdolreza Abbassian, a avertizat că o eventuala contiuare a trendului de scadere a preţurilor cerealelor ar putea fi limitată de “apetitul” creşcut al unor ţari de a cumpara produse ieftine.

„În prezent, vedem prețuri mai mici din cauza producţiei ridicate de anul trecut şi a excedentului de pe piaţă. Dar o revenirea puternică a cererii, cum ar fi o creștere a importurile din Asia, ar putea limita declinul „, a spus Abbassian.

PIATA CARBURANTILOR
Preţul carburanţilor va creşte cu 0,4 de lei litrul, atât pentru benzină cât şi pentru motorina, după aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi, iar în primele trei luni este chiar posibilă o scădere a consumului total cu 1-2%, potrivit vicepreşedintelui Rompetrol, Cătălin Dumitru.

„Impactul va fi de 0,4 lei pe litru, în linii mari. În primele trei luni consumul va scădea, poate cu 1-2%. Va fi o reaşezare a comportamentului consumatorului, dar după două-trei luni îşi va reveni”, a afirmat vicepreşedinte Rompetrol pe retail şi trading, într-o conferinţă de presă, scrie Mediafax.

Iniţial, Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi la începutul anului, modificarea fiind însă amânată pentru 1 aprilie.

Totuşi, autorităţile dau asigurari ca fermierii nu vor avea de suferit în situaţia în care se decide aplicarea accizei suplimentare. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că ministerul va suporta o parte din diferenţă prin subvenţia la motorină.

”Odată cu mărirea accizei, noi plătim şi suportăm o parte din diferenţă. Categoric, diferenţa fiind mai mare, şi preţul pe care îl plătim ca subvenţie va fi mai mare. Deci, din acest punct de vedere, oarecum compensăm. Trebuie să facem toate calculele. Sper să nu fie la consumatorul final o creştere de preţ; cred că este foarte important”, a precizat ministrul Constantin.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA