AcasăActualitateSocialAFLĂ… - Zece curiozităţi despre zahăr, considerat „drogul legal”

AFLĂ… – Zece curiozităţi despre zahăr, considerat „drogul legal”

DISTRIBUIȚI

Un grup de cercetători francezi au ajung la concluzia că zahărul poate crea o dependenţă mai mare decât cocaina. Aceştia au făcut un experiment pe şoareci. Cobailor li s-a administrat mai întâi cocaină, de care au devenit dependenţi. Apoi au primit zahăr. Ulterior, când li s-a pus cocaină şi zahăr, dependenţa de dulce a învins. Iată şi alte curiozităţi despre zahăr, considerat „drogul legal”.


Pe lista de curiozităţi despre zahăr este şi faptul că poate da efecte depresive. Deşi la început eşti euforic după ce consumi ceva dulce, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşit şi fără poftă de viaţă. Pe lista de curiozităţi despre zahăr trebuie spus şi faptul că poate provoca Alzheimer.

Medicii îi mai spun acestei boli şi diabet de tip 3. Alzheimer-ul, care apare la bătrâni, este o boală prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, iar energia şi abilităţile cognitive sunt avariate. De aici şi pierderile de memorie. Potrivit specialiştilor, zahărul în exces ar putea provoca această boală. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte coleterolul „rău”, HDL. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite.

De asemenea, o altă curiozitate despre zahăr poate şi faptul că dacă e consumat în exces poate duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială, cauza principală a infarctului. Zahărul mai este ascuns în alimente şi sub denumirea de sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză / fructoză, suc de fructe concentrat şi sirop de porumb bogat în fructoză.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre. Asta se întâmplă în timp ce medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă. Studiile arată că, în medie, românii consumă, direct sau ascuns în diferite alimente, în jur de 100 de grame de zahăr pe zi. Din cauza acestui consum mare de zahăr, există aproape un milion de diabetici, în jur de patru milioane de români obezi.

De asemenea, pe lista de curiozităţi despre zahăr trebuie notat şi faptul că are câţiva înlocuitori naturali. Printre cei mai buni îndulcitori care înlocuiesc zahărul se află şi extractul de stevie. Există sun formă de pudră, granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandat şi pentru diabetici. De asemenea, se poate folosi şi siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e alternativă sănătoasă la zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.

Siropul de agave este, de asemenea, un îndulcitor natural care poate înlocui zahărul. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.
adevarul.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA