AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 6...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 6 septembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Religie
Ortodox = +Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail în Colose; Sf. Mc. Macarie.
Romano-catolic = Sf. Zaharia, profet.
Reformat(Calvin) = Zakariás (Zaharia), Ida.
Greco-catolic = Amintirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail.
Mozaic = 7. Elul 5771.
Musulman = ath-thalatha’:7. Shawwal 1432.

Evenimente
1456 – Tratat încheiat de Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti, cu negustorii din Braşov şi Ţara Bârsei. Se stabilea ca, în cazul în care ar fi nevoit să-şi părăsească ţara din cauza năvălirii turcilor, sau a altor duşmani, să fie primit de braşoveni. În schimb, se angaja să le dea negustorilor ajutorul împotriva turcilor.
1776: Un uragan lovește Guadeloupe făcând mai mult de 6000 de victime omenești
1863: A intrat în funcțiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu o lungime de 6,3 km; tracțiunea era realizată cu o mașina cu aburi
1940: România devine stat național-legionar.
1940: Regele Carol al II-lea abdică în favoarea fiului său, Mihai. Începe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947)
1941: Naziștii le-au impus evreilor cu vârsta mai mare de 6 ani sa poarte câte o insignă galbenă cu Steaua lui David
1946: George Enescu și soția sa, Maria Cantacuzino, părăsesc definitiv România ajutați de Yehudi Menuhin
1991: Uniunea Sovietică recunoaște independența statelor baltice: Estonia, Letonia și Lituania
1997: A fost pusă piatra de temelie a noului palat prezidențial din Groznîi; fostul palat a fost distrus de armata rusă în februarie, 1996

Nașteri
1666: Țarul Ivan al V-lea al Rusiei (d. 1696)
1757 – Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier, marchiz francez de La Fayette, om politic şi militar de carieră, participant la războiul pentru Independenţa Coloniilor Engleze din America de Nord (1757-1834) (m.20.05.1834).
1766 – S-a născut savantul britanic John Dalton. Principalele lui preocupări ştiinţifice au fost în domeniul meteorologiei, al analizei aerului şi al comportării amestecurilor de gaze, acestea din urmă ducîndu-l la enunţarea teoriei atomice (m.27.07.1844).
1781: Anton Diabelli, compozitor austriac de origine italiană (d. 1858)
1808: Abd el-Kader, învățat arab, lider al luptei algeriene de eliberare națională (d. 1883)
1817: Mihail Kogălniceanu, istoric, publicist, scriitor, om politic, prim-ministru (1863-1865), ministru de Externe (1876, 1877-1879), membru al Societăţii Academice Române şi preşedinte al Academiei Române (1887-1890) (“Tainele inimei” – prima încercare de roman tipărit din cultura română) (m.20.06.1891).
1819: Nicolae Filimon, scriitor român (d. 1865)
1828: Alexander Mohailovici Butlerov, chimist, fondator al teoriei structurii chimice (d. 1886)
1837: Charles Jacques Bouchard, fiziolog, membru de onoare străin al Academiei Române (d. 1915)
1863: Constantin Miculescu, fizician român (d. 1937)
1892: Edward Victor Appleton, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (d. 1965)
1918 – Hary Maiorovici,compozitor, cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, membru de onoare al Academiei Internaţionale de Cultură din Roma; a compus muzica pentru mai mult de 100 de filme, fiind distins cu 17 premii internaţionale (m.22.08.2000).
1923: Petru al II-lea, rege al Iugoslaviei (d. 1970)
1944: Roger Waters, membru al grupului Pink Floyd
2006: Prințul Hisahito, singurul nepot al împăratului Akihito al Japoniei

Decese
0972: Papa Ioan al XIII-lea
1683: Jean Baptiste Colbert, om politic francez ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor. Datorită politicii fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei, (n. 29 august 1619).
1907: Sully Prudhomme, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură,  (René-Francois Armand Prudhomme), (poezie – „Stances et poèmes”, „Les Vaines Tendresses”, „Le Bonheur”; proză – „Que sais-je?”, „La Vraie religion selon Pascal’) (n. 16 martie 1839)
1972: George Baiculescu, bibliograf și istoric literar (n. 1900)
1998: Akira Kurosawa, regizor japonez, supranumit „împăratul cinematografiei japoneze” („Cei şapte samurai”, „Fortăreaţa ascunsă”) (n. 23 martie 1910)
2007: Luciano Pavarotti, celebru tenor italian (n. 1935)
2007: Eva Crane, fizician britanic (n. 1912)
2011: Arhiducele Felix de Austria (n. 1916)

Personalitatea zilei

Luciano Pavarotti (Módena, 12 octombrie 1935 – 6 septembrie 2007). Tenor italian, unul din cei mai faimosi cantareti de opera. Mai cunoscut datorita concertelor televizate “Cei trei tenori “ fiind unul din cei trei care, alaturi Plácido Domingo si José Carreras au facut mult mai cunoscuta muzica de opera. Recunoscut pentru filantropia sa, a adunat bani pentru refugiati si pentru Crucea Rosie, fiind deseori premiat pentru activitatile sale filantropice.

Nascut in imprejurimile orasului Módena, in nordul Italiei, era fiul lui Adele Venturi, muncitoare intr-o fabrica de tigarete si a lui Fernando Pavarotti, brutar si tenor amator, care l-a incurajat pe Luciano pentru a-si incepe studiile in lumea muzicii lirice “ canto lírico “. Chiar daca Luciano vorbea cu dragoste despre copilaria sa, in realitatea a suferit numeroase privatiuni. Familia sa, desi avea resurse economice, totusi se inghesuiau patru persoane intr-un apartament de doua camere. Dupa Luciano, tatal sau avea o voce deosebita de tenor, dar a ratat sa se dedice carierei de cantaret datorita bolii de nervi pe care o avea. Al doilea razboi Mondial a fortat familia sa plece din oras in 1943 si in anul urmator ii gasim intr-o locuinta inchiriata de la un fermier dintr-un sat apropiat de Modena. Aici tanarul Luciano isi va manifesta un interes deosebit pentru agricultura. Primele influente muzicale provin de la inregistrarile tatalui sau, majoritatea erau tenori foarte in voga in acea epoca Beniamino Gigli, Giovanni Martinelli, Tito Schipa si Enrico Caruso. Fara indoiala, idolul lui Luciano a fost tenorul Giuseppe Di Stefano. Cand avea aproape noua ani a inceput sa cante impreuna cu tatal sau in corul unei mici bisericute din apropiere . De asemeni in tinerete a luat cateva ore de canto cu profesorul Dondi si cu sotia sa, dar mereu a dat prea putina importanta acestor lucruri.

Dupa o copilarie normala, cu interes pentru sport (in cazul lui Luciano, pentru fotbal, mai mult ca orice ), Luciano si-a luat licenta la Scuola Magistrale, si s-a infruntat cu dilema “ce sa faca mai departe?” Era interesat in a lua in serios cariera de fotbalist ca portar, dar mama l-a convins sa se faca profesor. Mai tarziu chiar a predat intr-o scoala primara vreo doi ani, dar in sfarsit lasa ca pasiunea pentru muzica sa prevaleze. Fiind constient de riscul pe care si-l asuma, tatal sau ii dadu consimtamantul mai mult nemultumit, dar in final a fost de acord ca Luciano sa primeasca casa si masa pana la 30 de ani, daca pana la aceasta varsta nu reuseste sa se afirme, atunci de la aceasta varsta se va intretine singur. Mentorii sai in bel canto au fost Arrigo Pola si Ettore Campogalliani. Primele sale aparitii in public au fost in corul de la Teatro de la Comuna, din Módena, si mai tarziu in La Coral de Gioacchino Rossini, unde si-a demonstrat talentul sau. A debutat pe 29 aprilie 1961, in rolul lui Rodolfo din Boema de Puccini, pusa in scena la teatrul de opera din Reggio Emilia.

Rolul lui Rodolfo ii va aduce multe satisfactii, va fi cartea lui de vizita si il va inregistra curand, avand ca partenera pe Mirella Freni sub bagheta lui Herbert von Karajan. Tot acelasi rol il va canta la La Scala dirijat fiind de Carlos Kleiber in 1979 si va fi si motivul pentru care va debuta pe Metropolitan Opera din New York in 1968 si in prima transmisie nationala televizata in 1977 de pe aceasta scena, acompaniat fiind de soprana italiana Renata Scotto.

Consacrarea absoluta insa o va cucerii insa cu rolul lui Tonio din ópera Fata regimentului de Gaetano Donizetti alaturi de soprana australiana Joan Sutherland, cu o arie dificila, care l-a adus pe prima pagina a lui The New York Times. La sarbatorirea centenarului teatrului din 1983 a cantat un duet din Bal mascat cu soprana afroamericana Leontyne Price. Intre 1968 si 13 martie 2004, – ultima sa aparitie pe acea a insumat 382 de aparitii metropolitane.

Cu o echipa in care l-a integrat pe Joan Sutherland si pe mezzosoprana Marilyn Horne au dat la lumina inregistrand pentru a ne darui cele mai frumoase momente vocale, cum ar fi: Lucia di Lammermoor, Fata regimentului, Traviata, Trubadurul, Rigoletto, Elixirul dragostei, I Puritani, La sonnambula, Maria Stuard, Beatrice di Tenda si Turandot (dirijat de Zubin Mehta) unde a fost auzit cantand pentru prima data Nessun dorma, arie ce va fi intens popularizata.

Celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan i-a cerut aportul pentru inregistrarea integrala a operelor: Boema, Madame Butterfly si un legendar Requiem de Verdi pe scena operei La Scala alaturi de Fiorenza Cossotto, Leontyne Price si Nicolai Ghiaurov. De asemenea, a lucrat si a inregistrat pentru maghiarul Georg Solti in acelasi Requiem de Verdi, Bal mascat , micul rol de tenor italian din Cavalerul rozelor a lui Strauss si in versiunea concertistica, un rol destul de dificil pentru un tenor dramatic, Otello. Pavarotti, un tenor liric prin excelenta a cantat sporadic roluri dramatice fara a-si pune in pericol coardele vocale, si a-si pastra flexibilitatea si prospetimea vocii rezervata notelor inalte .

Nu a mai fost tentat sa mai incerce alte roluri din repertoriul francez sau germann care se pretau foarte bine timbrului excelent de tenor, pana in 1982 cand obtinu un succes deosebit la Metropolitan Opera in rolul Idomeneo de Mozart, rol pe care l-a interpretat si la faimosul Festival de Glyndebourne in 1964. Dorinta sa de a apropia muzica de public si de a o face mai populara l-a facut sa inregistreze duete impreuna cu Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson, in mod inedit si cu brazilianul Caetano Veloso, argentinianca Mercedes Sosa si cu grupul de rock irlandez U2. Impreuna cu prietenii si colegii lui, tenorii spanioli Plácido Domingo si José Carreras, a format trio-ul trío Cei trei tenori

Pe data de 2 iunie 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana. In viata sa personala, Luciano Pavarotti a fost un mare fan al fotbalului , pasionat de pictura si i-au placut in mod deosebit caii. Si-a unit destinul timp de 34 de ani cu Adua Verona, impreuna au avut trei fete, Lorenza, Cristina si Giuliana, dar pe 13 decembrie 2003 se casatorii a doua oara cu asistenta sa, Nicoletta Mantovani, cu 30 de ani mai tanara decat el.Cu ea a avut a patra fata, Alice.

Timp de mai multi ani incepand din 199, Pavarotti a raspuns chemarii asociatiei War Child,  de a aduna fonduri pentru a construi un centru de muzicoterapie in Mostar. Pentru aceasta, anual a organizat concerte in Módena sub titlul Luciano Pavarotti & friends, unde participau personalitati ale muzicii internationale cum ar fi Anastacia , Mónica Naranjo, Elton John, Michael Bolton, Jon Bon Jovi, Tom Jones etc si unde se colectau fonduri dedicate copiilor nevoiasi din toata lumea

Pavarotti a fost solicitat de teatrele din intreaga lume dupa retragerea sa de la Ópera Metropolitan din New York, din martie 2004, unde a interpretat rolul pictorului Mario Cavaradossi din opera Tosca, de Giacomo Puccini. In mai 2004, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, tenorul anunta Turneul de adio compus din 40 de concerte in toata lumea, pentru a se desparti de fidelii sai admiratori . In afara acestor conterte dedicate retragerii a mai interpretat in februarie 2006 aria Nessun dorma, din Turandot, de Giacomo Puccini, la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna pe Stadionul Olimpic din Torino .

Din nefericire Turneul de adio a fost suspendat datorita unei inteventii la spate la inceputul anului 2006 cand se pregatea sa plece la New York pentru a-si continua turneul de adio. Aceasta interventie a facut posibila descoperirea unei tumori maligne la pancreas. A fost operat la un spital din New York in 7 iulie 2006 si toate concertele programate au fost suspendate datorita starii precare de sanatate a artistului, cauzate de o pneomonie contractata anterior operatiei.

Sfarsitul ce se apropia s-a anuntat incepand cu 8 august 2007 cand a fost spitalizat, victima a unei stari febrile cu complicatii respiratorii, fara indoiala cu speranta de a se recupera dupa iesirea din clinica in ziua de 25 august 2007.

In ziua de 6 septembrie 2007, a murit in casa sa, cauza fiind cancer de pancreas. Ceremonia funerara s-a desfasurat in orasul sau natal, fiind prezenti: primul ministru al Italiei Romano Prodi, ministrul culturii Francesco Rutelli, regizorul Franco Zeffirelli si secretarul ONU, Kofi Annan. De asemeni a participat la ceremonie liderul grupului U2, Bono, si cantaretii Zucchero Fornaciari, Laura Pausini, Gianni Morandi, balerina Carla Fracci, precum si cei doi buni prieteni ai sai, Plácido Domingo si José Carreras

Introducerea in Misa a fost interpretata de soprana bulgaroaica Raina Kabaivanska, care a cantat Ave María din Otello de Verdi. In timpul ceremoniei flautistul Andrea Griminelli a cantat tema din Orfeu si Euridice, de Gluck. De asemeni a mai fost interpretata de catre Andrea Bocelli, piesa Ave verum corpus de Mozart. Tenorul a fost inmormanta in cimitirul Montale Rangote in apropierea vilei sale, in afara orasului, unde erau inmormantati parintii sai .
Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției (Palatul Parlamentului) din București, având în program canțonete și arii din opere.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA