AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 17...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 17 iunie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Manuil, Savel şi Ismail (Harţi).
Romano-catolic – s. Nicandru şi Marcian, m. R.
Reformat(Calvin) – aura.
Greco-catolic – f. m. Manuel, Sabel şi Ismael. Harţi.
Mozaic – 5. Sivan 5771,
Musulman – l-jum`a: 15. Radjab 1432 – Laylatul Méraaj – Eve (Înălţarea).

1239: S-a născut Regele Eduard I al Angliei (d. 1307)
1473: Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamț a terminat „Tetraevangheliarul”, lucrare vestită pentru miniaturile sale și pentru că în el se află portretul lui Ștefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor”.
1682: S-a născut Regele Carol al XII-lea al Suediei (d. 1718).
1882 – S-a născut Igor Fiodorovici Stravinski (FOTO), compozitor, pianist şi dirijor rus, naturalizat francez, apoi american, unul dintre corifeii muzicii moderne (operele: “Privighetoarea”, “Mavra”; muzică pentru balet: “Pulcinella”, “Orfeu”, “Vulpea”; oratoriul “Oedipus Rex”, “Simfonia psalmilor”; balada sacră “Abraham şi Isaac”).
Igor Fiodorovici Stravinski  a fost un compozitor modern de muzică clasică tonală, originar din Rusia, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuoz și dirijor, a readus în actualitate și a revoluționat muzica de balet. Igor Stravinski s-a născut la Oranienbaum (astăzi Lomonosov), în apropiere de St. Petersburg. Face studii de Drept, dar ia și lecții de pian, apoi devine elevul compozitorului Nikolai Rimski-Korsakov, reputat maestru în arta orchestrației. Primele lucrări ale tânărului Igor, Focuri de artificii și Scherzo fantastic, entuziasmează pe Serghei Diaghilev, conducătorul vestitelor „Ballets Russes” din Paris, care îi comandă compoziții pentru ansamblul său. Rezultatul este muzica de balet Pasărea de Foc, a cărei reprezentație în 1910 stupefiază, dar și entuziasmează publicul parizian, conștient că se află în pragul unui nou stil în muzică. Urmează Petrușka (1911), splendida poveste muzical-coreografică pe motive ale folclorului rus. Cu următoarea operă, Sacre du Printemps („Încoronarea primăverii”), izbucnește însă scandalul, provocat nu atât de spectacol, cât de originalitatea muzicii. Publicul se împarte în două: pe de o parte adeversarii, care nu se pot împăca cu mijloacele noi de expresie muzicala, pe de altă parte entuziaștii susținători ai noului gen. Evoluția ulterioară a muzicii lui Stravinski face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzică modernă clasică tonală serială.
Igor Stravinski trece de la stilul neoclasic din Pucinella (1919-1920), pe teme de Pergolesi, sau Apollo Musagete (1928), la experimentele dodecafonice din Canticum Sacrum ad honorem Sancti Marci (1955). În ceea ce privește muzica operistică, Stravinsky adoptă un stil eclectic și eterogen, rezultând în capodopere ca Le Rosignol (Privighetoarea”, 1914), Oedipus Rex (1927), Cariera unui libertin (1951). Contactul cu muzica de jazz îi influențează compoziția celebrului Ebony Concerto, pentru clarinet și orchestră.
După ce a trăit cea mai mare parte a vieții în Franța, la vârsta de 58 de ani se stabilește definitiv în America, fiind mai ales activ ca dirijor de orchestră și autor de cronici muzicale. Continuă să compună muzică pentru balet (Orpheus, 1947; Agon, 1957), Compoziții corale (Messe pentru cor și dublu quintet de suflători, 1944-1948; Abraham and Isaak, 1963; Requiem Canticles, 1966; Simfonia psalmilor pentru cor și orchestră, 1948). Igor Stravinsky moare în urma unui infarct la 6 aprilie 1971 în apartamentul său din New York. Este înmormântat la Veneția în cimitirul San Michele.
1910 – Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor.
1920 – S-a născut Francois Jacob, biolog francez, laureat al Premiului Nobel.
1925 : A murit Anghel Saligny, inginer român, membru al Academiei Române (n. 1854).
1932 – S-a născut Sabin Bălaşa, pictor şi regizor de film de animaţie.
1936: Începerea războiului civil în Spania.
1939 – S-a născut Krzyssztof Zanussi, regizor de film, teatru şi operă.
1940: Al doilea război mondial: Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Pétain, președinte al Consiliului de Miniștri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, va spun astăzi ca trebuie să încetam lupta”. La 22 iunie 1940 a fost încheiat armistițiul între Franța și Germania.
1940: A murit  Arthur Harden, chimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (n. 1865).
1944 – Islanda anunţă separarea sa definitivă de Danemarca şi se proclamă republică – ziua naţională.
1947 – S-a născut Paul Young, solist vocal.
1950 – Medicul american Richard Lawler efectuează primul transplant de rinichi la Spitalul „Mary” din Chicago.
1960 – A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România şi Indonezia.
1977 – Inaugurarea lucrărilor de construcţie a întreprinderii societăţii mixte „Oltcit” de autoturisme de mic litraj (cooperare româno-franceză).
2001: A murit  Donald J. Cram, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (n. 1919)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA