AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 15...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 15 iunie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox = Sf. Prooroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fer. Ieronim şi Augustin (Harţi)
Romano-catolic = Ss. Iolanda, călug.; Modest şi Crescenţia, m. R.
Reformat(Calvin) = Zoja, Jolán, Vid.
Greco-catolic = Pf. Amos; Sf. Ieronim. Harţi.
Mozaic = 13. Sivan 5771.
Musulman = al-‘arb`a’: 13. Radjab 1432

1167 – A fost întemeiat oraşul Copenhaga; a devenit capitală a regatului danez în 1443.
1389: Bătălia de la Kossovopolje (Câmpia Mierlei). Înfrângerea de către armata turcă a armatei sârbe, condusă de cneazul Lazăr, aliat cu bosniecii și cu macedonenii. Vestul și sud-vestul Serbiei au fost supuse Imperiului otoman (15/28).
1502 – În timpul ultimei sale expediţii Columb descoperă insula Martinica.
1520: Papa îl excomunică pe Martin Luther din Biserica Catolică.
1839: Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variațiile de temperatură.
1848: A fost sfințit drapelul național tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de către Guvernul revoluționar de la București; drapelul avea culorile albastru, galben, roșu și avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție”.
1848: A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, a hotărât: înființarea unei armate populare române în frunte cu Eftimie Murgu, introducerea limbii române, recunoașterea naționalității române etc.
1848: Marea Adunare de pe Câmpia Filaretului, numită apoi Câmpia Libertății, în timpul careia s-a depus juramântul pe Constituție și s-a aprobat constituirea Guvernului provizoriu.
1873 – A murit Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866) (n.20.03.1820).
1875 – S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea de Geografie.
1889 – A murit marele poet român Mihai Eminescu („Luceafărul”, „Scrisoarea a III-a”, „Epigonii”) (n.15.01.1850). Moartea lui Eminescu s-a produs pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor, București. Ziarul Românul anunța ziua următoare la știri: Eminescu nu mai este. Corpul poetului a fost expus publicului în biserica sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad. Un cor dirijat de muzicianul C.Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor”. După slujba ortodoxă și discursul lui Grigore Ventura, carul funebru, la care fuseseră înhămați doar doi cai, s-a îndreptat spre Universitate, unde D.Laurian rostește al doilea discurs funebru. Apoi cortegiul, la care se adaugă diverși trecători o pornește pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și se îndreaptă spre cimitirul Șerban Vodă, denumit azi Bellu. Patru elevi ai Școala normală de institutori din București au purtat pe umeri sicriul pînă la mormînt, unde a fost îngropat sub „teiul sfînt” din cimitirul Bellu cum scria chiar Caragiale în necrologul său, În Nirvana.
Despre moartea poetului, G. Călinescu a scris:„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.
Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”
Cauza exactă a morții sale rămâne însă învăluită în mister, existând suspiciunea că ar fi murit ucis.
1893 – S-a născut prozatorul, poetul, dramaturgul şi eseistul Ion Marin Sadoveanu („Sfîrşit de veac în Bucureşti”, „Ion Sîntu”) (m.02.02.1964).
1898 – S-a născut poetul şi dramaturgul spaniol Federico Garcia Lorca, ucis de franchi la începutul războiului civil pentru activitatea sa antifascistă (“Cântece tigăneşti”, “Casa Bernardei Alba”) (m.19.08.1936).
1903 – S-a născut Victor Brauner, pictor suprarealist. Stabilit din 1938 în Franţa (m.12.03.1966).
1934 – S-a născut scriitorul Matei Călinescu.
1943 – S-a născut Johnny Hallyday (Jean Phillipe Smet), cântăreţ francez.
1946 – S-a născut Demis Roussos, cântăreţ grec (Aphrodite’s Child).
1969 – Şi-a început mandatul prezidenţial George Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la preşedinţia Franţei.
1977 – A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brâncuşi, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o construcţie izolată de cladirea Muzeului de Artă Modernă. Spaţiul cuprinde 148 de sculpturi şi încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.
1981 – A murit poetul şi prozatorul Benedict Corlaciu, stabilit în Franţa în 1972 (n.06.03.1924).
1985: A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autoritățile comuniste. Înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecați ai comunismului. Vasile Șeicaru, Alexandru Andrieș, Stefan Hrușcă, Ducu Bertzi, Mircea Rusu sunt doar câțiva dintre artiștii români care și-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA