AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 13...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 13 iunie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox: Sf. Muceniţă Achilina ; Cuv.Trifilie, Episcopul Levcosiei. (Dezlegare la peşte)
Greco-catolic: S Achilina, m (+ 293). S Trifiliu, ep (+ 343). [S Anton de Padova, c (+ 1231)].
Romano-catolic: Sf. Anton de Padova, pr. înv.
1456: A fost menționat pentru prima dată în documentele din Moldova „slugerul” , dregător ce avea în grijă aprovizionarea cu alimente a curții domnești.
1720: Pacea de la Frederiksborg; Danemarca ia în stăpânire întreg ținutul Schleswig-Holstein.
1848: Conferința restrânsă la biserica română din cartierul „Fabric” din Timișoara, la care au participat delegații români veniți aici pentru Congresul bisericesc româno-sârb care nu s-a mai ținut. Adunarea a hotărât completarea „Petiției neamului românesc”, recunoscută prin legea din 9/21 mai și înaintarea acesteia parlamentului maghiar. (13/25)
1848: Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a abdicat și a plecat la Brașov. (13/14; 25/26 iun.)
1865: S-a născut William Butler Yeats, poet și dramaturg irlandez, (d. 1939), una dintre cele mai importante figuri al literaturii secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1923. A învățat timp de cinci ani la Hammersmith (Londra), apoi la o școală secundară din Dublin. A urmat și cursurile unei școli de pictură dar le-a întrerupt pentru a se consacra literaturii cu deosebită rîvna și cu meticulozitatea unui Milton .Yeats a fost născut și educat în Dublin, dar și-a petrecut copilăria în Sligo. A studiat poezia în tinerețe , încă de la o vârstă fragedă, a fost fascinat de ambele legende irlandeze și oculte. Aceste subiecte caracterizează prima fază a operei sale, care a durat aproximativ până la începutul secolului. Primul său volum de versuri a fost publicat în 1889. Predispoziția romantică a moștenit-o de la tatăl său. În anii copilăriei îi placea să se plimbe singur, era foarte visător și în consonanță cu crezul acestuia, „religia frumuseții”, și-a făurit „o nouă religie, o biserică aproape infailibilă a tradiției poetice” (Tremurul valului, 1922).
Din anul 1900, poezia lui Yeats avea particularitați mai mult fizice și realiste. El a renunțat în mare măsură, la credințele transcendentale din tinerețea sa, deși rămasese încă preocupat de măștile fizice și spirituale, precum și de teoriile ciclice despre viață. De-a lungul anilor Yeats a adoptat diferite poziții ideologice, inclusiv, cele mentionațe de criticul Mihai Moise Valdez, „pozițiile ideologice de naționalism radical și clasic liberale „.
Un pilon al înființării literaturii irlandeze cît și a celei engleze, în ultimii ani de viață Yeats este numit în calitate de Senator al Irlandiei cu doua mandate. El a fost o figura impunătoare pentru Redeșteptarea Literaturii Irlandeze , împreună cu doamna Gregory și Edward Martyn au fondat Teatrul Abbey, Yeats fiind șef al teatrului în primii ani. În 1923, el a primit Premiul Nobel pentru  Litaratură. Comitetul Nobel a motivat: „poezia sa întotdeauna inspirată care, într-o formă artistică superioară, dă expresie spiritului unei națiuni întregi”, astfel Yeats a devenit cel mai onorat irlandez . Yeats este în general considerat unul dintre puținii scriitori renumiți ale căror lucrări au fost finalizate după ce au primit Premiul Nobel: Turnul (1928) și Istoricul bobinaj (1929).
Se afirmă, adesea, greșit, că Yeats „este cel mai mare poet englez al secolului”. E adevărat, a scris în limba engleză, dar a fost irlandez, prin descendență, loc de naștere (Sandymount) și temperament, misticism specific cultului străvechilor tradiții celtice, dînd dovadă de un patriotism înflăcărat, militînd împotriva stăpanirii engleze prin activităti și scrieri – mai ales dupa rebeliunea din 1916 pîna la proclamarea Statului liber irlandez (1922).
1911: Prima reprezentație, la teatrul Chatelet din Paris, a baletului „Petrușka – scene burlești în patru tablouri”, de I. Stravinsky. În rolurile principale au fost celebrii dansatori Nijinski și Karsavina
1930: Al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie – 8 octombrie 1930); demisia primului guvern Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930) a fost determinată de refuzul lui Maniu de a accepta instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase de bunavoie la drepturile succesorale.
1941: În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste 31.000 locuitori.
1952: Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău).
1965: În finala Cupei campionilor europeni la volei masculin, desfășurată la Bruxelles, echipa Rapid București cucerește pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent.
1982: Fahd devine rege al Arabiei Saudite după moartea fratelui său, Khalid.
1990: Începutul represiunii violente a ceea ce s-a numit „Fenomenul Piața Universității”, începutul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.
2000: A avut loc prima întâlnire dintre președintele nord-coreean Kim Jong-il și Kim Dae-Jung, omologul său din Coreea de Sud.
2004: Un meteorit de 4 kg a lovit o locuință din Noua Zeelandă

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA