AcasăActualitatePoliticADIO UNINOMINALULUI – La alegerile parlamentare din 2016, votul se va da...

ADIO UNINOMINALULUI – La alegerile parlamentare din 2016, votul se va da pe liste!

spot_img

DISTRIBUIȚI

În Comisia de Cod Electoral din Parlament s-a luat o decizie majoră privind sistemul de vot la viitoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în 2016. Parlamentarii au decis, cu unanimitate, ca în 2016 votul să fie pe liste, nu uninominal, așa cum a fost în 2008 și 2012. Atât cei de la PSd, cât și cei de la PNL au susținut această variantă. O mențiune s-a făcut totuși: se păstrează o circumscripție electorală pentru Diaspora, care va da 4 deputați și doi senatori.

Comisia pentru cod electoral a votat pentru revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare. Președintele Comisiei, Valeriu Zgonea, a afirmat că are mandat de la PSD pentru revenirea la acest tip de vot. „Eu am mandat de la PSD să susțin votul pe listă”, a spus Zgonea.

Votul pe listă a fost susținut și de PNL, prin vocea vicepreședintelui Comisiei, Mihai Voicu, cu corecturile tehnice necesare care urmează să fie discutate și cu amendamentul de a păstra circumscripția electorală 43 pentru românii din străinătate (patru deputați și doi senatori), care nu exista în sistemul de vot din 2004. Propunerea a fost acceptată.

Senatorul liberal Puiu Hașotti a precizat că votul pe listă a fost convenit unanim de membrii subcomisiei de resort, sub forma unui proiect care să sufere niște amendamente.

Deputatul UDMR Marton Arpad a pledat pentru o listă națională în care să fie înșiruite toate candidaturile depuse în județe în ordinea propusă de partid. ”Să fie o listă județeană și o listă națională care conține toate numerele de pe lisa națională care se depune la BEC, pentru că se va vota lista respectivă cu toate numele”, a fost propunerea de principiu a deputatului UDMR.

La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, s-a votat în sistem uninominal într-un singur tur cu distribuţie proporţionala a mandatelor, ceea ce a adus în Parlament 588 de parlamentari, cu 117  în plus faţă de legislatura precedentă.

După avizarea de către Comisia pentru cod electoral, revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare va trebui să fie votată în Parlament.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA