Minerii de la Petrila, judeţul Hunedoara, au scos, azi, 30 octombrie, la suprafaţă ultimul vagonet cu cărbune, în condiţiile în care mina va fi închisă, conform angajamentelor luate de România cu Uniunea Europeană, ortacii luând ca amintire câte un bulgăre de cărbune.
”Astăzi (vineri – n.r.) am marcat un eveniment trist atât pentru comunitatea minieră din Valea Jiului, cât şi pentru comunitatea locală din Valea Jiului şi anume extragerea ultimei tone de cărbune de la Mina Petrila. Este o activitate care s-a încheiat conform deciziei Uniunii Europene şi angajamentelor luate cu mult timp în urmă. Am respectat acel plan de închidere şi anume extragerea ultimei tone de cărbune a avut loc astăzi, urmând ca activitatea efectiv subterană să se desfăşoare până în 31 decembrie, atunci când vor fi închise toate galeriile din subteranul Minei Petrila. Anul 2016 urmează să fie dedicat lucrărilor de ecologizare suprafaţă”, a spus Aurel Anghel.
Potrivit acestuia, scoaterea la suprafaţă a vagonetului cu cărbune a fost marcată prin discursuri, cei prezenţi mulţumind minerilor care au lucrat de-a lungul timpului la Petrila.
”A fost un eveniment destul de scurt pentru că este un eveniment trist. Am extras şi ultimul vagonet cu cărbune care a fost şi inscripţionat cu textul «Ultima tonă de cărbune. Mina Petrila. 30.10.2015». S-a intonat imnul minerilor în momentul scoaterii la suprafaţă a acelui vagonet cu cărbune, s-au rostit câteva cuvinte de conducerea minei, de conducerea Companiei Naţionale a Huilei, de foşti conducători de la Mina Petrila, de domnul viceprimar, în care toată lumea a sintetizat mulţumirea faţă de cei care au lucrat în Mina Petrila, de curajul şi devotamentul de care au dat dovadă în această activitate destul de dură şi s-a marcat mai discret această ultimă tonă de cărbune”, a afirmat directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.
Fiecare participant a luat ca amintire câte un bulgăre de cărbune din ultimul vagonet scos din Mina Petrila. ”Toată lumea şi toţi invitaţii şi-au luat ca o amintire câţiva bulgări de cărbune din acel vagonet pentru ca acel vagonet de cărbune să fie apoi prezent într-o expoziţie, fie într-o asociaţie culturală ori a comunităţii locale”, a mai spus Anghel. Activitatea de producţie la Mina Petrila a fost oprită, conform unor angajamente internaţionale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizaţi, restul urmând să fie redistribuiţi la minele Uricani şi Paroşeni.
În ceea ce priveşte cele şapte clădiri ale Minei Petrila, acestea sunt în proces de expertiză la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.
Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani.
Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi ea fost aprobat de Comisia Europeană în 2012. Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani deţine şapte unităţi de producţie de cărbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.
Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Termenul final pentru închiderea acestora este 2018. Minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni au fost incluse în 2012 într-o nouă companie, denumită Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Deva şi Paroşeni.
Suma totală va fi defalcată pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producţiei curente, respectiv pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, cărora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepţionale nelegate de producţia curentă, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre a guvernului.
De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizată pentru plăţi compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei. Pentru facilităţi pentru pensionari şi reconversia profesională a angajaţilor nu au fost alocate fonduri, se arată în nota de fundamentare.
Comisia Europeană a autorizat România, în 2012, să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH pentru perioada 2011-2018. Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH, în noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care va gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive.
Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state.
Mediafax