spot_img
AcasăActualitateSocialACTUALIZARE - VESTE BUNĂ: În Baia Mare NU se majorează taxele și...

ACTUALIZARE – VESTE BUNĂ: În Baia Mare NU se majorează taxele și impozitele locale în 2016! (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

Consilierii locali băimăreni s-au întrunit în ședință extraordinară astăzi, 11 noiembrie, convocată de primarul Cătălin Cherecheș. Pe lângă alte puncte importante de pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre a vizat stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016.

Primarul a propus ca nivelul taxelor și impozitelor locale pentru 2016 să nu fie majorat, ci să fie menținut la cel din 2015. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

ACTUALIZARE 1
Hotărârea vizează atât persoanele fizice cât și cele juridice din Baia Mare care își vor achita taxele și impozitele aferente anului 2016 la nivelul din 2015. Mai mult, potrivit hotărârii, valoarea înregistrată în contabilitate se va impozita în cursul anului viitor cu 1,3%, în scădere față de acest an când procentul a fost de 1,4.
„Așa cum am promis acum un an când am scăzut de la 1,5% la 1,4%, în acest an facem următorul pas spre 1,3%. Așadar se mai reduce cu încă o treaptă procentul pentru persoanele jurdice. La persoanele fizice Municipiul Baia Mare propune să nu aplicăm niciun fel de majorare care aparține sau este în atributul autorității locale. Avem posibilitatea prin lege ca noi, autoritatea locală, să majorăm în plus față de ceea ce face Guvernul prin Codul Fiscal. Nu facem acest lucru și vă propun să nu facem nici în acest an acest lucru, municipiul Baia Mare menținându-se pe același trend și bună practică de a păstra impozitele la nivelul la care ne este minim permis. Eu consider că inclusiv printr-o mai bună colectare putem să suplimentăm veniturile și nu neapărat printr-o mai mare impozitare. Important este că putem pentru persoanele juridice, cei care oferă și locuri de muncă, cei care oferă salarii și dezvoltare să putem face cel puțin un gest și gradual, treptat în fiecare an să putem să ajungem spre o zonă de 1%, 0,8%. Acolo ar fi ideal. Deocamdată de la 1,5% am ajuns la 1,3% și ne ținem de cuvânt”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Actualizare 2:

În anul 2015, la fel ca și în 2014, persoanele juridice plăteau impozit pe clădiri la o cotă de 20% din valoarea impozitabilă pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani, respectiv 40% pentru cele nereevaluate în ultimii cinci ani. Aceste tarife vor fi menținute și pentru anul 2016, introducându-se, potrivit noului Cod Fiscal taxa și impozitele pentru clădiri nerezidențiale (1,3% din valoarea impozitabilă) și cele rezidențiale (0,2% dn valoarea impozitabilă). În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se plătește în funcție de materialele din care acestea sunt realizate și dacă dețin sau nu instalații precum rețele de gaz sau curent. Astfel, atât în anul 2014 cât și în anul 2015 contribuabilii băimăreni au achitat un cuantum între 143 și 935 de lei, în funcție de dotările clădirii. Anul viitor, aceștia vor achita între 175 de lei și 1.000 de lei, valoarea fiind stabilită de noul Cod Fiscal. Consiliul Local al municipiului Baia Mare a luat decizia să nu majoreze aceste cuantumuri.

Pentru terenuri, în funcție de zona în care acestea sunt situate, contribuabilii băimăreni vor plăti în anul 2016 o cotă între 0,2% și 0,8% din valoarea impozitabilă, tarifele fiind aceleași și în cazul pesoanelor fizice cât și juridice, față de anul 2014 și 2015 când contribuabilii cu achitat o cotă impozitabilă între 0,75% și 0,17%. În anul 2016, pentru impozitele percepute în cazul terenurilor deținute, în funcție de zona în care sunt situate acestea, noul Cod Fiscal a stabilit cote între 0,6% și 1,51%. Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare a ales cele mai mici valori pentru cotele impozitabile impuse de lege.

În cazul impozitelor percepute pe mijloacele de transport, atât persoanele fizice cât și cele juridice, vor plăti în anul 2016 sume în funcție de capacitatea cilindrică a mașinilor pe care le dețin. Valoarea obligațiilor fiscale au rămas neschimbate din anul 2014 încoace, urmând ca în 2016 să se plătească aceleași sume. Astfel, pentru mașinile care au o capacitate cilindrică sub 1.600 centimetri cubi contribuabilii vor trebui să plătească suma de 56 de lei, în timp ce pentru mijloacele de transport care depășesc capacitatea cilindrică de 3.000 de centimetri cubi vor plăti 4.350 de lei. Tarifele au fost aceleași și în anul 2014, respectiv în 2015.

„Pentru plata impozitelor și a taxelor pe clădiri, terenuri și mijloace de transport atât persoanele fizice cât și cele juridice vor beneficia și în anul 2016 de bonificația de 10% dacă fac aceste plăți până la data de 31 martie”, a declarat Melania Mureșan, directorul executiv adjunct al Direcției de Venituri Baia Mare.

Simona Vasiac

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA