AcasăNews AlertACTUALIZARE 15 - ALEGERI LOCALE 2016 - Urmărește ce se întâmplă în...

ACTUALIZARE 15 – ALEGERI LOCALE 2016 – Urmărește ce se întâmplă în Baia Mare și Maramureș în ziua votului. Prezența la vot, incidente, tot ce e important afli de pe www.actualmm.ro

spot_img

DISTRIBUIȚI

Maramureșenii sunt așteptați să voteze azi, 5 iunie 2016, la secțiile unde sunt arondați.

Cele 470.776 buletine de vot pentru alegerea candidaților în funcția de primar, tot atâtea buletine de vot pentru alegerea candidaților în funcția de consilier local și un număr egal de buletine pentru alegerea consilierilor județeni au ajuns în secțiile de votare.

În total, s-au tipărit pentru Maramureș 1.412.328 buletine de vot. De asemenea, pentru desfășurarea alegerilor în județul nostru au fost primite la sediul Instituției Prefectului 2.175 ștampile cu mențiunea VOTAT, 435 ștampile de control și 426.330 timbre autocolante.

Cele 435 de secții de votare se vor deschide pentru alegători la ora 07.00, dreptul de vot putând fi exercitat până la ora 21.00.

Peste 750 de polițiști maramureșeni vor fi în misiune

Dintre cele 435 secții de votare constituite la nivelul județului Maramureș, polițiștii vor asigura măsuri de pază și protecție la 176 de secții. Restul secțiilor sunt asigurate de 152 de jandarmi, 89 de polițiștii de frontieră și de alte structuri ale MAI.

Peste 200 de polițiști se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine și liniște publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale, iar pentru soluționarea solicitărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, vor acționa, conform competențelor, 165 de polițiști, constituiți în 69 de echipe operative.

De asemenea, pentru asigurarea unei reacții prompte și ferme în cazul producerii oricărui eveniment de risc în planul ordinii și liniștii publice au fost constituite rezerve de intervenție din cadrul structurilor MAI reprezentate la nivel teritorial, care vor acționa în sistem integrat atunci când situația operativă o va impune.

Urnele s-au deschis la ora 7

Maramureșenii se prezintă astăzi la urne, să-şi aleagă primarii, cosilierii locali şi consilierii judeţeni. Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de Biroul Electoral Judeţean Maramureş, sunt aşteptaţi să se prezinte la urne 427.692 de cetăţeni înscrişi în Registrul Electoral la data de 14.04.2016.

În Baia Mare, potrivit aceloraşi date, sunt înscrişi 122.987 de persoane, însă doar 113.992 sunt înregistraţi ca posesori de carte de identitate (valabilă). La alegerile similare din 2012, prezenţa la vot în Baia Mare a fost de 52,59%.

Toate secțiile de vot din Maramureș au fost deschise la ora 7, după ce președinții au verificat locațiile și prezența membrilor comisiilor. Nu s-a semnalat niciun incident în cursul acestui proces.

Prima estimare a prezenței la vot va fi la ora 10.30

În premieră, anul acesta, un sistem electronic special va monitoriza secundă cu secundă desfăşurarea votului, pe întreg teritoriul ţării. Astfel, poate fi prevenit votul multiplu. După scanarea cărții de identitate, dacă o persoană va încerca să voteze la o altă secție, în acel moment se va semnal frauda și echipajele de poliție vor fi prezente la secția respectivă.

Mai apoi, toate datele vor fi monitorizate la Biroul Electoral Central, care va face o actualizare din oră în oră pe site-ul instituţiei. Prima estimare oficială de la BEC pe prezenţa la vot va fi în jurul orei 10.30 pentru ora 10.

Celelalte raportări BEC pentru 5 iunie 2016:

13,30 pentru ora 13.00

16,30 pentru ora 16.30

19,30 pentru ora 19.30

21,30 pentru ora 21.00 (închiderea urnelor)

Nu vă fotografiați sau filmați buletinele de vot!

Persoanele care îşi fotografiază sau îşi filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.
Potrivit Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetăţean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeaşi pedeapsă o riscă şi persoana care votează fără a avea acest drept, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals ori votează de două sau de mai multe ori, în timp ce refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în afara acestuia, până la o distanţă de 500 metri, se pedepseşte cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

Pentru continuarea propagandei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi se aplică o amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

Până la ora 10 în Maramureș au votat 6,58%

Ca de fiecare dată la ultimele alegeri, indiferent de natura lor (locale, parlamentare, europarlamentare  sau prezidențiale), maramureșenii nu s-au înghesuit la secțiile de votare nici de data asta la primele ore. Până la ora 10 au votat 6,58% dintre cetățenii cu drept de vot înscriși pe listele electorale permanente. Maramureșul nu este pe ultimele cinci poziții la nivel național, dar ocupă un loc în jumătatea de jos a clasamentului.

Prezența la vot pe țară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 10,00, de 7,93%, potrivit datelor anunțate de Biroul Electoral Central (BEC).

În mediul urban, prezența la urne a fost de 6,13% și în rural, de 10,37%.

Potrivit BEC, în București au votat 4,36% dintre alegători.

În 23 de județe prezența la vot a fost superioară mediei calculate la nivel național, procente mai mari fiind înregistrate în: Teleorman — 13,33%, Giurgiu — 12,29%, Olt — 12,16%, Călărași — 11,52%, Dâmbovița — 11,13%.

O participare redusă la urne s-a înregistrat în județele: Harghita — 5,59%, Timiș — 5,84%, Cluj — 5,94%, Covasna — 6,02%, Sibiu — 6,10%.

Citește AICI recomandările IPJ Maramureș

Citește AICI care sunt cele mai frecvente metode de fraudare a alegerilor

Citește AICI De la nuntă direct la secţia de votare

Maramureşenii nu se înghesuie la urne. Până la ora 13.00 au votat 80.000 de alegători (18,67%)

Maramureşenii nu se înghesuie să treacă pe la urne, deşi de votul dat azi, 5 iunie depind următorii patru ani de dezvoltare pentru oraş dar şi pentru judeţ.
Potrivit raportărilor făcute în timp real de Biroul Electoral Judeţean, până la ora 13.00 pe la cele 435 de secţii de votare din întregul judeţ au trecut aproape 80.000 de alegători, ceea ce reprezintă 18,67% dintre maramureşenii cu drept de vot înscrişi pe listele electorale. Dintre aceştia, peste 77.000 sunt înscrişi pe listele electorale permanente. De asemenea, una mobilă a fost solicitată de 69 de alegători.

Un băimărean a rămas fără cartea de identitate după ce a votat!

Constantin Dănuţ, un băimărean de 54 de ani, de a rămas fără cartea de identitate şi asta chiar în secţia de votare. Pentru că s-a grăbit să plece din oraş şi să ajungă la casa de la ţară care este la peste 30 de kilometri distanţă, s-a gândit să treacă întâi pe la secţia de votare să-şi facă “datoria de cetăţean”. Detalii citește AICI

Incident la Seini. Pachete cu carne împărțite alegătorilor

În jurul orei 10,00 o persoană de sex feminin a fost surprinsă în localitatea Viile Apei distribuind pachete care conţineau carne.

Poliţia din Seini a fost sesizată în urmă cu puţin timp, se fac verificări.

Detalii afli AICI
Cum au votat principalii contracandidați ai lui Cătălin Cherecheș
“Eternul candidat” Florin Tătaru s-a prezentat la urne însoţit de soţie şi copii, dar probabil nu i-a spus nimeni că s-a încheiat campania pentru că în discursul, pe care făcea mari eforturi să-l enunţe din memorie, a vorbit destul de dezlânat despre ce a făcut el în cele patru săptămâni premergătoare alegerilor. Mai mult, a vorbit şi despre dragoste şi istorie, probabil amintidu-şi un episod care întra-adevăr a făcut “istorie” şi care îl are în centru pe el ameninţându-şi aproapele cu arma la tâmplă.
„Am votat pentru ceea ce oamenii îşi doresc: pentru normalitate, pentru respect, pentru bunăstare”, a spus Florin Tătaru

Nici candidatul PMP nu a făcut excepţie, s-a prezentat la urne cu familia, cea pe care o are acum, dar şi-a însuşit fără nicio jenă un proiect major al unui contracandidat.

“Astăzi am votat pentru o echipă tânără, pentru schimbare, pentru viitor, pentur un primar care în luna august să poată să câştige Capitală Culturală Europeană 2021”, a declarat Iustin Talpoş.
Candidatul PNL pe Baia Mare nu s-a abținut să nu îl atace inclusiv astăzi pe primarul Cătălin Cherecheș. La indicaţia consilierului personal probabil, Cristian Niculescu Ţâgârlaş a votat la prima oră a dimineţii, dar s-a lăsat aşteptat aproape un sfert de oră faţă de ce anunţase oficial. A venit să voteze însoţit de consilierul personal de campanie, ofiţerul de presă, iar la Secţia de votare l-a aşteptat şi senatorul Ciprian Rogojan. După ce a trecut pe la urne, avocatul a dat o declaraţie scurtă în care nu s-a putut abţine să nu facă aluzii la adresa primarului Cătălin Cherecheș. Vă readucem aminte că pe toată perioada campaniei electorale, contracandidații lui Cherecheș și-au clădit strategia mai mult pe atacuri la adresa acestuia decât promovarea unor proiecte personale care să convingă electoratul.

Cum a votat Istvan Ludescher, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Baia Mare

Istvan Ludescher, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Baia Mare, a fost la vot și spune că își dorește ca și în următorii ani Baia Mare să se dezvolte în același ritm ca în ultimii patru.

 

 

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA