AcasăNews AlertAcţiune a poliţiştilor pentru protejarea fondului forestier. 4 infracţiuni de abuz în...

Acţiune a poliţiştilor pentru protejarea fondului forestier. 4 infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu

spot_img

DISTRIBUIȚI

15 infracţiuni au fost constatate şi 34 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, în timpul unei acţiuni pe linie silvică, coordonată de ofiţerii specialişti ai Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. În cadrul controalelor efectuate în fondul forestier şi a verificării documentelor justificative, au rezultat 31.833 mc. de material lemnos tăiat fără respectarea normelor silvice în vigoare.

În perioada 19 – 22 noiembrie a.c., ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Maramureş şi Bistriţa Năsăud, au acţionat pe raza judeţelor Maramureş şi Bistriţa-Năsăud pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Au fost efectuate 5 controale în fondul forestier şi au fost verificate 15 societăţi comerciale, precum şi 115 autovehicule care transportau material lemnos. De asemenea, au fost verificate 7 ocoale silvice şi 34 partizi silvice de material lemnos.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 15 infracţiuni, dintre care 8 infracţiunila Legea46/2008 privind Codul Silvic – art. 108, 110 – tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, 2 infracţiuni la Legea46/2008 art. 112 – folosire fără drept a dispozitivului special de marcat, 1 infracţiune la Legea nr. 241/2005 – punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special şi 4 infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, fapte prevăzute de Codul Penal.

În cadrul controalelor efectuate în fondul forestier şi a verificării documentelor justificative, au rezultat 31.833 mc. de material lemnos tăiat fără respectarea normelor silvice în vigoare. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor şi luării măsurilor legale ce se impun.

De asemenea, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 125.000 de lei, dintre care 30la Legea171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 4la Hotărâreanr. 996 / 2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund. 218 m.c. de material lemnos, în valoare de 28.110 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării.

Acţiunea poliţiştilor a fost desfăşurată în baza Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii 2013”pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, la activităţi participând şi specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi I.T.R.S.V. – urile regionale, precum şi din cadrul R.N.P. – Romsilva şi Direcţiile Silvice Judeţene.

Exemple

În urma verificărilor efectuate la un ocol silvic de pe raza judeţului Maramureş, s-a constatat faptul că, în cursul anilor 2012 şi2013 afost pus în valoare şi exploatat un volum de 27.333 m.c. material lemnos pe suprafeţe de pădure pentru care nu existau amenajamente silvice valabile. Au fost ridicate pentru verificare 39 de dosare ale partizilor silvice de material lemnos, întocmindu-se dosar penal pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi folosire fără drept a dispozitivului special de marcat.

În urma efectuării unui control într-un fond forestier de pe raza judeţului Maramureş, a fost depistat un bărbat în timp ce transporta3 m.c. lemn lucru răşinoase, fără a deţine aviz de însoţire, acesta declarând că l-a tăiat din păşunea împădurită aparţinând tatălui său. Cu ocazia cercetării la faţa locului au fost identificate 25 de cioate ce nu prezentau marcă silvică, având un volum total de23 m.c., în valoare de aproximativ 3.300 de lei. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori. De asemenea, a fost sancţionat contravenţional cu 10.000 de leila Legea171/2012 privind sancţionarea contravenţiilor silvice.

Maramureşeni cercetaţi pentru tăiere ilegală şi furt de arbori

În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii din Recea cu privire la un furt de material lemnos reclamat în 18 noiembrie a.c. au fost identificaţi suspecţii. Aceştia, patru bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 43 de ani din comuna Satulung, sat Hideaga, au tăiat fără drept şi au sustras 9 mc material lemnos de esenţă arin şi salcie din locul numit Izvoare, de pe proprietatea unui bărbat din Lăpuşel. Lemnul a fost predat în custodie părţii vătămate iar cercetările continuă cu suspecţii în libertate pentru comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

La Fărcaşa poliţia a fost sesizată sâmbătă că mai multe persoane taie ilegal lemne de pe malul râului Someş. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au identificat trei bărbaţi în vârstă de 46, 47 şi 50 de ani din Tămaia şi Fărcaşa care au tăiat arbori de esenţă răchită. Pe numele lor au fost întocmite dosare penale.

Jandarmerie: Acţiuni silvice pe raza judeţului Maramureş

Sâmbătă, 23 noiembrie a.c., Secţia de Jandarmi Şomcuta Mare a desfăşurat o acţiune în colaborarea cu Ocolul Silvic de pe raza oraşului, acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Astfel, echipele mixte au identificat două persoane care ridicau material lemnos rezultat din exploatări silvice fără a avea acordul organelor silvice.  După identificarea celor doi,  Nicolae C. în vârstă de 38 ani şi Ciprian B. de 28 de ani, ambii cu domiciliul în Şomcuta Mare au fost sancţionaţi în conformitate cu Legea 171/2010 cu amendă contravenţională în valoare de 800 lei fiecare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA