AcasăActualitateSocialA SCĂZUT - Excedentul bugetului general consolidat coboară la 0,76% din PIB...

A SCĂZUT – Excedentul bugetului general consolidat coboară la 0,76% din PIB la sfârșitul lunii noiembrie

DISTRIBUIȚI

Excedentul bugetului general consolidat a coborât la 5,3 miliarde de lei, respectiv 0,76% din PIB, la finalul lunii noiembrie 2015, de la 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, la finalul primelor 10 luni din acest an, potrivit informațiilor publicate luni de Ministerul Finanțelor Publice.

În aceeași perioadă din anul trecut, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 0,2 miliarde de lei, respectiv—0,04% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 209,6 miliarde de lei, reprezentând 29,8% din PIB, au fost cu 7,5% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,5 puncte procentuale.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe venit (12,3%), impozit pe profit (+11,9%), TVA (+10,8%), venituri nefiscale (10,8%) și accize (+7,5%). Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 0,7% față de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 pp a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 1,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,6% și venituri nefiscale cu 3,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 204,3 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4,6% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,3 pp ca pondere în PIB.

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-11,3%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat. În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA