AcasăslolvaciaA PLECAT CU SUFLETUL MÂHNIT - Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului-erou Ion...

A PLECAT CU SUFLETUL MÂHNIT – Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului-erou Ion Şiugariu, s-a stins din viaţă

DISTRIBUIȚI

Lucia Soreanu Șiugariu s-a stins din viaţă la Aachen în ziua de 6 decembrie, după ce în prima zi a acestei luni împlinise vârstă de 94 de ani. A plecat dintre noi cu sufletul mâhnit de ce s-a întâmplat în acest an cu memoria soţului său, poetul-erou Ion Şiugariu, maramureșeanul căzut acum 70 de ani pe frontul antihitlerist din Cehoslovacia.

Lucia Soreanu Şiugariu s-a căsătorit cu poetul-martir Ion Şiugariu în anul 1943, însă războiul i-a făcut să stea împreună foarte puţin timp. Ion Şiugariu a murit la 1 februarie 1945 la Brezno, Cehoslovacia. De atunci, Lucia Soreanu Şiugariu a păstrat vie memoria soţului său, publicând de-a lungul anilor nouă volume care conţin opera poetică şi memorialistica lui Ion Şiugariu. A fost prezentă, de asemenea, la mai multe manifestări omagiale din ţară, ridicând chiar un monument în faţa casei părinteşti din Băița, Tăuții Măgherăuș, Maramureş.

Anul acesta, Lucia Soreanu Şiugariu a trebuit să suporte umilirea maximă prin gestul Ambasadei Române din Slovacia, când funcţionarii români au împiedicat autorităţile din Brezno să dea numele podului din localitate după cel al soţului său, acesta fiind considerat pe nedrept ca fiind legionar.

ion_si_lucia_casatoritiÎntr-o scrisoare pe care Cotidianul a publicat-o recent, Lucia Soreanu Şiugariu îi scria Ministrului de Externe Bogdan Aurescu: „Soţul meu şi-a iubit ţara; venea din Ardealul atâta vreme subjugat, era refugiat ca mulţi alţii pe care a încercat să-i ocrotească, pe cât a putut, el fiind Preşedintele studenţilor refugiaţi. Sunt şi ramân Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia poetului Erou Ion Şiugariu, pentru Iubire şi Adevăr”.

Vestea trecerii în nefiinţă a Luciei Soreanu Şiugariu ne-a fost comunicată de nepoata sa, Mihaela Stroescu, care transmite cititorilor ziarului Cotidianul câteva cuvinte emoţionante: „Şi noi aici suntem trişti, dar împăcaţi, căci suferinţa Luciei nu a fost prea lungă, în “drumul său” spre odihna veşnică unde sufletul ei va fi de acum alături de iubitul său Soare. Mulţumesc mult, din suflet, pentru rândurile scrise despre ei în ziarul Cotidianul. Îi vom păstra pe amândoi, cu dragoste în suflet! Dumnezeu s-o odinească! Cu stimă, MW”.

Din păcate, nu am reuşit să facem mai mult pentru ca acum Lucia Soreanu Şiugariu să plece cu sufletul împăcat că memoria soţului său, care şi-a dăruit viaţa pentru eliberarea ţării, va fi respectată şi preţuită aşa cum merită. Acum, după 70 de ani, Lucia şi Ion Şiugariu se întâlnesc în cer. Dumnezeu să-i aibă în pază pe amândoi! (Ion Spânu)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA