Se cunoaște faptul că de mai multă vreme Vasiel Ghișe, fost director coordonator al Casei Județene de Pensii Maramureș, s-a luptat în instanță pentru repunerea sa în funcție, considerând că a fost schimbat abuziv. Din ceea ce știm, fostul director a câștigat la toate instanțele, astfel că statul român trebuie să-i restituie o sumă de bani apreciabilă, pentru perioada când n-a mai putut activa în funcția pe care a fost obligat să o părăsească.
Am prezentat cazul pe larg la momentul respectiv, așa că nu mai insistăm. Vă reamintim doar că Vasile Ghișe spunea săptămânile trecute că el are răbdare până ce se va pune în aplicare sentința judecătorească definitivă, dreptatea sa fiind confirmată fără tăgadă de instanțe.
In ianuarie 2012 s-a intors ca director adjunct al CJP Maramures dar a fost vorba de o detasare de 6 luni. In aceasta toamna Curtea Suprema de Justitie i-a dat castig de cauza si a dispus reintegrarea sa pe postul de director adjunct si plata unor despagubiri egale cu diferenta dintre salarul ce il incaseaza in prezent si cel pe care l-a avut ca director.
Din păcate, veștile nu sunt prea bune pentru Ghișe, așa că tare ne temem că va aștepta banii până la calendele grecești, dacă nu cumva el va fi cel bun de plată, și nu statul român! Ca să vezi cum de nimic nu poți fi sigur în țara asta. Mai ales atunci când încalci (cu bună știință?) legea. Spun asta pentru că Vasile Ghișe este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni cunoscătorii ai legilor în domeniul în care activează.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese în materie administrativă, de către Vasile Ghişe.
Conform prevederilor legii Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.
În urma evaluărilor demarate la data de 4 mai 2011, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Vasile Ghişe, întrucât în perioada 26 noiembrie 2009 – 14 decembrie 2010 a deţinut, simultan, atât funcţia conducere de director coordonator, cât şi funcţia de execuţie de inspector superior în cadrul Casei de Pensii Maramureş. Totodată, ANI a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Vasile Ghişe, întrucât, în calitate de director coordonator în cadrul Casei de Pensii Maramureş, a semnat două decizii privind numirea sa în funcţia publică de execuţie de inspector superior, precum şi suspendarea de drept a raportului de serviciu corespunzator acestei funcţii de execuţie, rezervându-şi, în acest mod, postul de inspector superior.
Vasile Ghişe a deţinut în cadrul Casei de Pensii Maramureş atât funcţia de Director coordonator în perioada 25 mai 2009 – 14 decembrie 2010, cât şi funcţia publică de execuţie de inspector superior, în perioada 15 decembrie 2010 – 11 iulie 2011.
Vasile Ghişe, în calitate de director coordonator, a organizat un concurs în vederea ocupării funcţiei publice de inspector superior, din cadrul Serviciului Evidenţa Contribuabililor – Casa de Pensii Maramureş, post vacant temporar, emiţând, în acest sens, solicitare către A.N.F.P. pentru acordarea avizului favorabil şi decizia pentru constituirea comisiei de concurs, ambele documente fiind semnate de către acesta. În urma participării la concursul organizat la data de 23 noiembrie 2009, Vasile Ghişe a fost declarat admis.
În perioada exercitării funcţiei publice de execuţie, Vasile Ghişe a obţinut venituri nete în sumă de 17.828 lei.
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, deoarece, conform prevederilor art. 79, alin. 1, lit. c) din Legea nr. 161/2003, „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă ( …) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”.
Având în vedere cele de mai sus, a fost dispusă iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Grigore Ciascai