AcasăEvenimentDEZASTRU LA SIMULARE – În Maramureș, la clasa a XI-a promovabilitatea a...

DEZASTRU LA SIMULARE – În Maramureș, la clasa a XI-a promovabilitatea a fost de 27,51%, iar la a XII-a de 34,92%

spot_img

DISTRIBUIȚI

Scopul simulării probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât și pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, ajutorul acordat acestora pentru a conștientiza nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, și de a lua măsuri în consecință pentru îmbunătățirea rezultatului final.

Rezultate foarte slabe la simularea examenului de Bacalaureat în liceele și colegiile din județul Maramureș. La clasa a XI-a promovabilitate a fost de doar 27,51%, în timp ce la clasa a XII-a aceasta se ridica la 34,92%. Elevii din clasele respective sunt slab pregătiți. Aceasta este concluzia simplă care se poate trage după susținerea simulării. Cifrele seci spun totul.

Doar 27,51% dintre cei 3.438 de elevii ai clasei a XI-a care au susținut acest examen au reușit sa obțină note de peste 5 și media peste 6, fiind declarați admiți la simularea examenului maturității.

Situația nu este cu mult diferită nici la nivelul elevilor claselor din an terminal. Din cei 4.501 elevi s-au prezentat 3.880, iar 1.355 au fost admiși, adică 34.92%. Se pare că matematica rămâne materia care le dă bătăi de cap elevilor din anii terminali.

Unul dintre liceele care au obținut rezultate foarte slabe la simularea examenului de Bacalaureat este Colegiul Tehnic Transilvania din municipiul Baia Mare. Aici promovabilitatea a fost de doar de 5%. Mircea Cărăușan, directorul unității de învățământ este  însă încrezător și speră ca elevii să se mobilizez pentru a reuși să obțină medii de trecere la cel mai important examenul al vieții lor. Deja profesorii oferă gratuit consultații pentru cei care doresc să participe la ore suplimentare pentru a fi mai bine pregătiți până la finele anului școlar. Culmea ar fi să perceapă și bani, după ce procentul de promovabilitate nu le prea justifică salariul ridicat de la casierie în acest an școlar.

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean (inspector șef, Ana Lucreția Moldovan, foto), dezastrul de la simulare pare a fi privit prin lentile colorate, din moment ce se vede roz-bombon. Cu picățele. Cum până la examenul adevărat nu mai e multă vreme, așteptăm să vedem rezultatele și, mai ales, cum le vor motiva cei din conducere. Deocamdată toată lumea (profesori, elevi și părinți), se află în faza angajamentelor și a speranțelor că în vară dracul nu va fi chiar atât de negru. Depinde prin ce ochelari îl vor privi.

Subiectele au fost unice, la nivel național, respectiv diferențiate, în funcție de filieră, profil și specializare, fiind elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în conformitate cu modelele de subiecte publicate încă din luna noiembrie 2014 pe site-ul subiecte2015.edu.ro.

Notele obținute la simulările naționale se pot trece în catalog, doar la solicitarea elevului. De asemenea, rezultatele trebuie analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA