Foarte mulți cititori cunosc superba fabulă a lui Grigore Alexandrescu, Câinele și cățelul, în care Samson, dulăul de curte ce lătra foarte tare, stătea de vorbă pe îndelete cu un bou oarecare. Cățelul Samurache, simplu privitor, auzind vorbele lor frumoase, impresionat de modul democrat în care gândesc față de alte dobitoace, dorind să-și arate iubirea față de ei, li s-a adresat cu frații mei. Numai că Samson i-a retezat-o imediat: ”Noi, frații tăi, potaie!/ O să-ți dăm o bătaie/ Care s-o pomenești”.
Derutat, Samurache îi aduce aminte de felul în care a vorbit despre celelalte animale de curte sau sălbatice. La care, Samson îi ține o adevărată lecție despre ierarhia existentă în lumea dobitoacelor: ”Adevărat vorbeam,/ Că nu iubesc mândria și că urăsc pe lei,/ Că voi egalitate, dar nu pentru căței”. Și morala fabulei: ”Aceasta între noi adesea o vedem,/ Și numai cu cei mari egalitate vrem”.
Cam așa au stat lucrurile și în cazul discuțiilor care au avut loc între liderii PNL și cei ai PDL, în care s-a finalizat algoritmul după care se va face fuziunea dintre cele două partide în teritoriu. Criteriile care au contat în împărțirea funcțiilor de conducere în filiale au fost 80% rezultatul de la alegerile europarlamentare și 20% numărul aleșilor locali din fiecare județ. După ce au pus cap la cap cele două criterii, rezultatul obținut este o bătaie de joc la adresa democrat-liberalilor, aceștia fiind pur și simplu umiliți. Astfel, reprezentanții vechiului PNL vor conduce 27 de organizații județene, iar cei ai PDL doar 13! Cedarea în fața liberalilor nu poate fi explicată decât prin dorința liderilor PDL ca formațiunea să dispară cât mai repede de pe scena politică, în speranța că astfel se vor șterge urmele pe care procurorii DNA au apucat-o cu voință și determinare în ultima perioadă. Nu cred că vor rezolva mare lucru prin această manevră, posibilele infracțiuni comise de-a lungul timpului vor trebui lămurite, iar vinovații trași la răspundere. Că numai așa vom putea simți că trăim în România lucrului bine făcut.
Structura de conducere va fi președinte și președinte executiv, iar în Birourile Județene vor fi majoritari reprezentanții partidului care are cel mai mare număr de aleși. Doar la nivelul Capitalei va fi paritate, fiecare partid va avea câte trei sectoare, iar organizația PNL București va fi condusă de Adrian Videanu (PDL) și Teodor Atanasiu (PNL).
În Maramureș vechii liberalii stau mai bine decât democrații aproape la toate capitolele, dar, potrivit surselor noastre, președinte al filialei va fi deputatul PDL Mircea Man. Punerea pe linie moartă a președintelui liberal Ovidiu Gheorghe Nemeș, are legătură cu problemele pe care acesta le întâmpină în Justiție, două procese penale aflându-se în plină desfășurare pe rolul Tribunalului Maramureș. Animal politic versat în astfel de curvăsării (mereu a căzut în picioare), Man a avut grijă ca Nemeș să fie prezentat celor care se ocupă cu împărțirea funcțiilor în teritoriu, în toată splendoarea lui infracțională. Și, din câte se pare, își poate trece încă o victorie politică în impresionantul său palmares.
Grigore Ciascai