Acasăoameni noiAPĂRARE - Scutul de la Deveselu a devenit operaţional. NATO a activat...

APĂRARE – Scutul de la Deveselu a devenit operaţional. NATO a activat sistemul defensiv antirachetă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii americani și români urmează să facă un anunţ extrem de important despre baza militară de la Deveselu.

Conform declaraţiilor făcute de trei oficiali americani guvernamentali din domeniul apărării, citați de agenția de presă Reuters, va fi declarată capabilitatea tehnică a facilității antirachetă Aegis Ashore, care va oferi apărare contra potențialelor atacuri.

Ambasada SUA la București și Ministerul Afacerilor Externe român vor anunța că obiectivul, care include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații, este “capabil din punct de vedere tehnic”.

“Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților militari”, a spus unul dintre oficialii americani.

Comandanții militari vor declara facilitatea Aegis Ashore operațională la începutul lui 2016, odată cu integrarea sa în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO.

Anunțul vine în contextul în care Iranul a efectuat teste cu rachete balistice pe 10 octombrie, încălcând astfel rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul apărării din Iran, Hossein Gehghan, declarase miercuri că nu va accepta nicio restricție impusă asupra programului său de rachete balistice.

Construcţia scutului de la Deveselu a început în octombrie 2013, la ceremonia de începere a lucrărilor participând şi preşedintele Traian Băsescu. La Deveselu sunt trei baterii de interceptoare de rachete balistice de tip SM-3 IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor avea rolul de-a apăra Sud-Estul Europei. Şi Polonia va găzdui o componentă similară cu aceea care există la Deveselu, dar din 2018. La sistemul de apărare împotriva rachetelor mai participă Turcia (n.r. – cu o instalaţie radar tip AN/TPY-2 şi cu o navă multirol dotată cu sistemul antirachetă Aegis), dar şi Spania (n.r. – cu patru nave militare multirol capabile să suporte sistemul Aegis). Toate aceste măsuri sunt privite de oficialii NATO şi ai SUA ca unele menite să aprere teritoriul Europei de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Sursa: evz.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA