Ortodox – Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei; Sf. Mari Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește)
Duminica a 28-a după Rusalii
Greco-catolic – Duminica 28 dR. Sf. m. Eustratie, Axentie, Eugen, Mardarie și Orest; Sf. m. Lucia
Romano-catolic – Duminica a 3-a din Advent. Ss. Lucia, fc. m.; Otilia, călug.
Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, s-a născut în anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie. A studiat pentru început acasă, apoi la Iași, la Colegiul de la Trei Ierarhi. De aici a plecat la Liov, unde și-a continuat studiile la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. A fost ales și hirotonit episcop de Huși, apoi episcop la Roman, în 1658, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
Personalitate a vieții culturale și spirituale românești, cunoscut pentru traducerile sale din literatura patristică și pentru contribuția sa la formarea limbii literare românești, Sfântul Ierarh Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea.
În 1686, în urma campaniei de retragere din Moldova, soldații polonezi au luat cu ei ca ostatic și pe mitropolitul Dosoftei. A rămas în exil până la sfârșitul vieții. A trecut la Domnul la 13 decembrie 1693 și a fost înmormântat în Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiew (Ucraina).
Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost aprobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea solemna a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc la 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitana din Iași.
Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest, care au trăit în timpul persecuției anticreștine ordonată de Dioclețian (284-305).
Eustratie era soldat în trupele grănicerești ale imperiului din Armenia, creștin în taină. Văzând chinurile la care erau supuși creștinii de către autorități și fiind îndemnat la mucenicie printr-o descoperire, și-a mărturisit deschis credința.
A fost supus la torturi și cu ajutorul lui Hristos s-a făcut sănătos tămăduindu-se rănile făcute de călăi, în văzul mulțimii care privea la chinurile sale. Acest fapt l-a adus la credință și pe prietenul său, Evghenie. Au fost amândoi duși din Sevastia la Nicopole în lanțuri. Un creștin cu numele Mardarie, văzându-i suferind cumplit, l-a mărturisit și el pe Hristos și a fost ucis în chinuri grele.
Preotul Auxentie, cel prin care Eustratie primise îndemnul de a merge la mucenicie, a fost de asemenea adus la judecată și decapitat.
Sfântului Evghenie i s-a tăiat limba, i s-au zdrobit fluierele picioarelor și a murit în acea teribilă suferință.
Un soldat cu numele Orest vrând să lovească pe unul din prigonitori, a fost cunoscut că era creștin și a fost dus împreună cu Sfântul Eustratie în Capadocia unde au fost omorâți, unul pe un pat încins, Sfântul Orest, iar celălalt, Sfântul Eustratie, a fost aruncat într-un cuptor.