Jihadismul nu ocoleşte nici România. Un licean de 17 ani din Craiova este primul român reţinut pentru propagandă jihadistă. Adolescentul, care îşi spunea Omar al Faruq, este suspectat că e un adept al reţelei teroriste Stat Islamic şi că era gata să se sacrifice la ordinul membrilor ISIS.
Aparent un tânăr normal, la doar 17 ani, Constantin Luigi Boicea din Craiova este suspectat de ofiţerii SRI şi de procurorii DIICOT că făcea propagandă reţelei teroriste Stat Islamic şi că a convins mai multe persoane să devină adepţi ISIS. Şi pentru a fi mai convingător a împrumut şi numele unui terorist Al-Qaeda, ucis în 2006: Omar al Faruq. Adolescentul a fost reţinut aseară după ce în cursul zilei procurorii DIICOT au descins la locuinţa acestuia.
Mai multe documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice au fost ridicate pentru a fi analizate în anchetă. „Purta în public ţinută specifică musulmanilor şi se afişa pe reţelele de socializare cu însemne ale Statului Islamic. Din momentul radicalizării sale, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepţi sau membri ai Statului Islamic, iar după radicalizarea profundă, a ajuns să convingă noi persoane prin propagandă şi promovare a islamismului extremist să devină adepţi ai ISIS”, susţin anchetatorii.
Mai mult, acesta şi-ar fi arătat „disponibilitatea” pentru a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care aceştia acţionează pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor ISIS.
„În acest sens, acesta s-a interesat în modul în care poate cumpăra arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ. De asemenea, a studiat modalitatea prin care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice care au criticat acţiunile Statului Islamic, B.L.C postând ameninţări pe site-urile pe care aceştia apar”, au mai arătat procurorii după ce l-au reţinut.
Islamul l-a ajutat să găsească adevărul, mărturisea tânărul anul trecut pe blogul Gazda Islamică.
Convertirea la islamism
„Numele meu este Omar al Faruq, după ce a fost Constantin Luigi Boicea, şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit musulman după ce am găsit adevărul“, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul său, unde a postat şi o fotografie cu el. „Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (…) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (…)”, mai scria tânărul. Tot pe acel blog, el a mărturisit că intenţiona să-şi ia Bacalaureatul şi carnetul de conducere, după care să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită. Constantin Luigi Boicea ar fi aderat la principiile şi doctrina organizaţiei, ba chiar ar fi luat legătura cu o persoană care recruta membri ISIS.
Riscă 3 ani de închisoare
Anchetatorii, care îl monitorizau deja de câteva luni, au informaţii că tânărul „promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor“.
Acuzaţia oficială este „promovarea unui mesaj, prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni“. Dacă va fi găsit vinovat, adolescentul riscă o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani de închisoare ;
Ce spun psihologii
Psihologul Mihai Copăceanu spune că vârsta de 17 ani este una critică, a întrebărilor existenţiale. „La vârsta asta caută modele. Categoric afirmaţiile făcute şi comportamentul pot fi periculoase. Mulţi terorişti, cum au fost şi cei de la Paris, aveau în spate trei-patru ani în care s-au pus la punct cu ideologiile. Categoric, adolescenţii sunt supuşi la acte extreme. Orice nu e definitiv, e riscant“, a explicat Copăceanu.
Psihologul a mai spus că tânărul ar fi putut lua legătura inclusiv cu alţi membri ai grupării jihadiste şi ar fi avut, astfel, posibilitatea de a-şi crea propria reţea. „La 17 ani eşti încă nedefinit ca formare”, a completat Copăceanu care a conchis că, în general, astfel de comportamente au tinerii renegaţi de familie.
Cum să recunoşti un posibil terorist
SRI a publicat pe site-ul instituţiei un ghid cu ajutorul căruia ar putea fi identificaţi posibilii terorişti:
persoane interesate de procurarea unor substanţe explozive sau precursori.
persoane aflate în mod repetat în zone diplomatice străine etc.
persoane care fotografiază obiective unde asemenea activităţi sunt interzise.
persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări).
persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile.
persoane care pun întrebări nejustificate cu privire la programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei aglomerate, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.
„Se ruga toată ziua şi o ţinea întruna că se duce în Israel“
Luigi Constantin Boicea, tânărul de 17 ani din Craiova reţinut aseară pentru acte de terorism, este cunoscut de apropiaţi drept un băiat liniştit. În ultima perioadă, însă, devenise foarte retras şi se convertise la Islam, renunţând la religia ortodoxă.
Ion Constantin Daşoveanu, bunicul lui Luigi, tânărul botezat Omar odată cu trecerea la religia musulmană, a declarat că nu ştia cu exactitate ce făcea băiatul, pentru că acesta se ferea să le împărtăşească apropiaţilor credinţele şi preocupările lui: „Am aflat de doi ani că s-a dus la biserica asta. Eu de unde să ştiu ce făcea? Cred că se închina. O ţine într-una aşa, că face 18 ani şi că pleacă în Israel. De azi-dimineaţă (ieri – n.r.), de la ora 6.00, sunt terminat. Strâng actele, cărţile. Tot neamul a încercat să îl convingă să renunţe, dar nu voia. Ştiam că se duce de doi ani la o biserică şi ziceam că, decât vagabond prin curte, mai bine se duce la o biserică. Abia am aflat că e musulmană. Şi-a schimbat şi alimentaţia. Nu a mai consumat carne de porc. Mergea acolo şi se ruga toată ziua, iar când se întorcea era fericit”.
„I-am vorbit doar despre pace“
„Omar”, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, provine dintr-o familie destrămată. Mama sa lucrează la Regia de Transport din Craiova, iar tatăl, de care femeia era divorţată, a fost eliberat recent din penitenciar. În momentul în care a fost dus la audieri, tânărul a arătat cu degetul spre Allah, lăsând de înţeles că acesta a fost motivul pentru care a fost ridicat de DIICOT. Mama lui Luigi, Simona Daşoveanu, a precizat, ieri, în timpul descinderilor la ea acasă, că băiatul ei nu poate fi terorist şi că „se fac doar nişte verificări”.
Nici vecinii familiei lui „Omar” nu-l ştiau pe adolescent drept unul cu probleme. „Când am aflat acum de ce este acuzat, de acte de terorism, nu ne-a venit să credem. Ne întâlneam aproape zilnic cu el şi se comporta respectuos cu noi”, a spus una dintre vecinele băiatului.
Luigi Constantin Boicea mergea să se roage la o moschee din Craiova, situată pe strada Grigore Pleşoianu. Nici aici, însă, nu era văzut ca un tânăr cu probleme. „Noi nu avem nicio legătură cu ISIS, iar adevăratul Islam înseamnă pace. Noi despre acest lucru am vorbit la moschee. Nu i-am vorbit decât despre pace şi l-am învăţat cum să se roage. Venea doar vinerea şi era un băiat liniştit. Dacă e adevărat ceea ce se spune, nu pot decât susţine că ISIS este ceva periculos şi că ei i-au corupt mintea”, a spus imamul Mohammed Atif Mansour, de la moscheea pe care o frecventa „Omar”.
Pe de altă parte, reprezentanţii Liceului Tehnologic Auto din Craiova, acolo unde tânărul învăţa au refuzat să comenteze situaţia acestuia, însă oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au declarat că „este o anchetă în derulare a organelor de cercetare şi nu vă pot spune decât că în timpul orelor de curs nu a avut activităţi de acest gen – propagandă jihadistă”, a spus Livia Craioveanu, inspector şcolar general în cadrul ISJ Dolj. Colegii băiatului au povestit şi ei că nu ştiau că „Omar” s-a convertit la Islam: „Noi nu ştiam nimic despre aşa ceva. El se comporta normal la şcoală şi nu ne-a dat niciodată de înţeles că s-a convertit la Islam”.
„Personalitate afectată“
Enghin Cherim, liderul Asociaţiei Musulmanilor din România, l-a întâlnit pe Luigi-Omar în Craiova, la 28 octombrie 2014, la fundaţia-parteneră Europe Trust. „Era foarte liniştit, tatăl lui era în puşcărie, nu mai reţin pentru ce fapte. Băiatul căutase un refugiu. La fundaţie a fost bine primit, a fost sfătuit să înveţe religie, să capete educaţie. Nu am observat nimic deosebit în comportamentul lui. Nu era virusat încă de extremism“, spune Cherim. După o vreme însă, Luigi-Omar a devenit atât de radical, încât i-a uimit şi pe membrii ONG-urilor religioase. Sub diferite identităţi arăbeşti, liceanul a început să posteze pe Facebook filmuleţe cu decapitări şi alte atacuri ale ISIS.
„I-am atras atenţia să nu mai facă asta, i-am explicat că ăsta nu e Islamul. Nu mi-a răspuns, nu m-a băgat în seamă, probabil intrase deja în legătură cu adepţi ISIS. Îi afectase deja personalitatea, nu mai asculta de nimeni. Ignoranţa îşi spune cuvântul, nu cauţi să te instruieşti de pe internet. Îl invitasem să înveţe Coranul prin studiile on-line pe care le facem la Academia de Studii Islamice. Nu a venit. L-am şters dintre prietenii mei de pe Facebook“, mai spune Cherim.
sursă text şi foto adevarul.ro