Iulian Rusu, un masterand din Cluj, a creat un nou tip de pâine, făcută cu făină din cânepă, care are nenumărate beneficii pentru sănătate. Alimentul a câştigat medalia de aur la un salon internaţional de inventică.
Lumea când aude de cânepă se gândeşte direct la drog. Există două tipuri de cânepă: Cannabis indica, cânepa indiană, din care se fac droguri şi Cannabis sativa folosită în partea industrială şi alimentară”, subliniază masterandul.
Într-unul dintre laboratoarele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) miroase, încă de la intrare, a pâine scoasă din cuptor. E ora 10.00, iar Iulian Rusu, „tatăl“ pâinii cu cânepă, a venit devreme să frământe aluatul şi să pună minunea maronie la copt.
„Acum doi ani căutam o temă pentru licenţă. Profesorul Marcel Duda, din cadrul Facultăţii de Agricultură, coordona atunci un doctorat legat de producerea seminţelor de cânepă şi, din discuţie în discuţie, mi-a spus câteva lucruri interesante despre seminţele de cânepă.
De acolo mi-a venit ideea să fac pâine şi cu făină de cânepă. Apoi am vorbit cu doamna inginer Crina Mureşan şi am stabilit să facem un produs nou, de panificaţie, care nu este pe piaţă“, povesteşte masterandul.
„Prin adaosul făinii de cânepă, pâinea e mai sănătoasă. Îmbunătăţeşte memoria prin prezenţa lecitinei şi a acizilor graşi Omega 3 şi Omega 6, îi ajută pe cei care suferă de constipaţie prin fibrele conţinute care duc la un tranzit intestinal optim.
De asemenea, întăreşte oasele şi ligamentele prin calciul conţinut“, explică Iulian Rusu beneficiile produsul pe care l-a creat.
În plus, pâinea lui are un indice glicemic scăzut, adică poate fi consumată şi de cei care suferă de diabet.
”Pe viitor mi-ar plăcea să ajungă pe piaţă. Având atâtea calităţi ar fi păcat să nu ajungă la oameni”, afirmă masterandul despre prima sa invenţie pe care intenţionează, împreună cu profesoarele care l-au ajutat, Crina Mureşan şi Simona Man, să o breveteze.
Sursa: romani-buni.info
ActualMM