Acasăoameni noiVESTE BUNĂ - Companiile de gaze naturale obligate să plătească despăgubiri

VESTE BUNĂ – Companiile de gaze naturale obligate să plătească despăgubiri

spot_img

DISTRIBUIȚI

Operatorii din sectorul de distribuţie şi transport al gazelor naturale vor plăti despăgubiri dacă nu răspund la reclamaţiile şi sesizările solicitanţilor, persoane fizice sau firme, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

„În şedinţa de astăzi (joi, 26 noiembrie, n.r.) a Comitetului de Reglementare am hotărât să aprobăm standarde de performanţă pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi de transport al gazelor naturale, astfel încât dacă nu se răspunde unui solicitant, la o sesizare, la o reclamaţie în termenul stabilit de către noi, asta însemnând 15 zile, 30 de zile sau 60 de zile, în funcţie de solicitare, atunci operatorul de distribuţie sau de transport este obligat să plătească o compensaţie în bani solicitantului. Aceste compensaţii variază de la importanţa solicitării, de la un nivel de 50 de lei cu o suprataxare pentru fiecare zi de întârziere, până la câteva mii de lei în cazul operatorului de transport”, a afirmat preşedintele ANRE.

În România există în prezent 300.000 de reclamaţii în medie pe an din partea consumatorilor casnici privind sectorul gazelor naturale.

De asemenea, reprezentantul autorităţii spune că racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale, atât pentru firme, cât şi pentru persoanele fizice, vor dura până la 90 de zile.

„Se va stabili un termen pentru racordare legat şi de situaţia domeniului public-privat în care se realizează racordarea. Practic este nevoie de avize, de autorizaţii din partea localităţii, din partea primăriei sau a consiliului judeţean şi în funcţie de eliberarea acestor acte care în mod normal se eliberează în 90 de zile. Deci practic durata unei racordări nu poate să fie mai mare de 90 de zile, plus timp acordat lucrării respective. Acum există termene care se întind până la 270 de zile, iar noi încercăm să le restrângem la 90 de zile”, a arătat Havrileţ.

Preşedintele ANRE estimează pentru acest an o scădere de 5% a consumului de gaze la nivel naţional şi spune că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România nu a mai importat gaze timp de două luni.

Şeful ANRE a dat asigurări că România este pregătită pentru această iarnă.

„Este o situaţie bună şi din punct de vedere al vremii. Din depozite s-a consumat foarte puţin. A trecut a doua lună din cele şase luni ale perioadei de iarnă, octombrie-noiembrie, în care ANRE nu a obligat furnizorii de gaze naturale să facă import, lucru care s-a întâmplat pentru prima oară în România în 20 de ani, lunile octombrie şi noiembrie nu au fost niciodată fără o obligaţie de import. Pentru luna decembrie am stabilit un import de siguranţă de 3% pentru consumatorii casnici, iar pentru cei industriali nu am stabilit nicio obligaţie de import”, a menţionat Havrileţ.

În 2014, România a înmagazinat 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale. Producţia internă este asigurată de companiile Romgaz şi OMV Petrom.

Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul ţării, scăzând în acest an la numai 3% şi comparativ cu 25% înainte de 2008. În ceea ce priveşte consumul local de gaze, acesta a scăzut de la 17-18 miliarde metri cubi în anul 2008 la 11 miliarde mc gaze în 2014.

Mediafax

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA