Ortodox – Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei
Greco-catolic – Sf. m. Prob, Tarah și Andronic.
Romano-catolic – Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.
Sfinții Mucenici Prov, Tarah și Andronic sunt pomeniți în calendarul creștin la 12 octombrie. Au suferit martiriul în timpul persecuțiilor lui Dioclețian (284-305), fiind prinși în cetatea Pompeiopole din Tarsul Ciliciei.
Tarah era de neam roman și a fost ostaș. Născut în Claudiopol, o cetatea din Siria, pentru faptul că era creștin s-a rugat să fie eliberat din armată. Sfântul Tarah era cel mai în vârstă dintre ei.
Tarah a fost un bătrân originar din Pamfilia, Prov un soldat trac din armata împărătească, iar Andronic, cel mai tânăr, era fiul unui om important din Efes. Au fost prinşi şi întemniţaţi în oraşul Pompeiopolis din Cilicia şi supuşi supliciilor în oraşele Tarah, Mopsuestia şi Anazarab de Maxim Numerian, conducătorul Ciliciei. Au suferit moarte martirică, fiindu-le tăiate corpurile cu sabia în anul 304.
Astăzi pomenim şi pe Cuviosul Cosma, Episcopul Maiumei, care, rămânând orfan, a fost adoptat de părinţii Sfântului Ioan Damaschin. Aceştia l-au crescut cu aceeaşi dragoste ca şi pe fiul lor, Ioan, având aceeaşi vârstă. Amândoi au avut ca învăţător al Sfintei Scripturi pe un călugăr pe nume tot Cosma.
Orfanul Cosma a intrat în monahism împreună cu Ioan în Mănăstirea „Sfântul Sava” din Palestina. În timpul iconoclasmului, Cosma şi Ioan au luptat prin cuvânt şi prin scrieri, apărând sfintele icoane. Pe când Sfântul Ioan Damaschin s-a aplecat spre teologia dogmatică, Cuviosul Cosma a fost poet şi imnolog.
Patriarhul Ioan al Ierusalimului l-a luat pe Cosma din mănăstire şi l-a aşezat Episcop al oraşului Maiuma (în Palestina, aproape de Gaza), unde a păstorit până la moarte.