Nereguli grave la mina Băiţa din județul Bihor. Asta a constatat ministrul pentru Dialog Social, maramureșeanul Liviu Pop, care a discutat cu minerii protestatari soluţii de rezolvare a crizei. 15 mineri sunt în greva foamei la mina Băiţa şi câteva zeci sunt blocaţi în subteran. Printre protestatari sunt şi angajaţi de la firmele private de pe platformă, dar şi de la societatea de stat. Cu toţii se tem pentru locurile lor de muncă dacă nu se rezolvă problema licenţei de exploatare.
Ministrul Liviu Pop s-a declarat impresionant de condiţiile grele de muncă de la mina Băiţa şi a spus, la ieşirea din subteran, că trebuie luate măsuri pentru siguranţa minerilor. El le-a promis că toate cererile le vor fi soluţionate, inclusiv problema licenţei de exploatare pentru firmele private de pe platformă. Şi în acest caz, ministrul Pop a spus că s-au descoperit nereguli şi că după întâlnirea cu toate părţile implicate s-a „identificat tot adevărul”. Nu a vrut însă să precizeze despre ce nereguli a fost vorba.
La Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale are loc, marţi după-amiază, o întrevedere cu toate documentele pe masă, care ar trebui, potrivit autorităţilor să deblocheze situaţia de la Băiţa.
Minerii îşi continuă protestul atât în subteran, cât şi la gura minei şi spun că nu vor renunţa până nu vor avea garanţia că toate cererile au fost aprobate.
Cel puţin 50 de angajaţi de la mina bihoreană Băiţa sunt în continuare blocaţi în subteran, iar 15 dintre cei care protestează la suprafaţă sunt în greva foamei. Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a ajuns luni la mină, după aproape o săptămână de grevă.
În urma discuţiilor cu reprezentanţii celor trei firme implicate în exploatare, ministrul le-a promis greviştilor mărirea salariilor şi o masă caldă. Minerii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, dacă autorităţile nu rezolvă controversele privind licenţa de exploatare. Actuala deţinătoare a licenţei, firma de stat Băiţa SA, refuză asocierea cu compania African Consolidated Resources, ca urmare a unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
În urma discuţiilor, s-a decis ca marţi, la Bucureşti, reprezentanţii firmelor de pe platforma Băiţa să discute cu membrii conducerii Agenţiei Naţionale pentru Energie.