Guvernul a adoptat, miercuri, în ședință, ordonanța de urgență care instituie majorarea cu 25% a salariului brut și a soldei lunare brute, după caz, pentru personalul din sistemul public sanitar, informează un comunicat al Executivului.
Potrivit sursei citate, măsura a fost luată în scopul creșterii motivării personalului din sistemul public sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate.
Totodată, prin actul normativ se majorează cu același procent – 25% – cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, precizează sursa citată.
Creșterile salariale vizează personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății.
De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea Caselor teritoriale de Pensii.
”Se majorează cu același procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă astăzi de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei”, precizează Biroul de Presă al Guvernului.
Actul normativ mai prevede includerea medicilor rezidenți în categoria tinerilor specialiști din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL.
”Alături de tinerii specialiști din învățământ, și cei din Sănătate, inclusiv medicii rezidenți care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe ANL, pot primi repartiții în cel mult trei ani de la împlinirea acestei vârste. Locuințele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, sunt proprietate privată a statului. Aceste locuințe sunt administrate de autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București în care acestea sunt amplasate”, se mai arată în comunicatul citat.