Premierul ungar Viktor Orban a cerut consolidarea măsurilor de securizare a granițelor Ungariei în contextul afluxului de migranți către Europa și a reafirmat că miniștrii apărării și afacerilor interne ungari au primit dispoziții de a face pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniței cu România, relatează MTI.
”Noi unități de trupe au fost trimise la graniță, poliția este în așteptare în districtele Bacs-Kiskun și Csongrad, iar miniștrii apărării și de interne au primit dispoziții să facă pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniței Ungariei cu România. Dacă trebuie, ne vom apăra granița pe întreaga sa lungime, din Slovenia până în Ucraina”, a spus șeful executivului ungar.
El a subliniat că Ungaria este un stat suveran și un cetățean străin poate intra pe teritoriul ungar numai dacă respectă legile acestei țări.
”Viitorul Europei nu este periclitat în principal de migranți, ci de liderii politici, economici și intelectuali care încearcă să reconfigureze Europa și pe europeni”, a adăugat șeful guvernului de la Budapesta.
În opinia sa, migrația poate fi stopată, dar problema este aceea că Uniunii Europene îi lipsește voința de a se proteja singură. ”Este prea târziu pentru Bruxelles să înțeleagă că este crucial să confrunți realitatea în loc să visezi în continuare. Realitatea este aceea că o lume a societăților paralele este în construcție în multe țări europene de ceva timp și aceste societăți au suprimat lumea noastră pentru că nou-veniții nu au deloc dorința de a prelua modul nostru de viață, întrucât ei cred că al lor este mai potrivit”, a mai spus Orban.
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat marți că peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns de la începutul anului în Grecia și Italia. Din totalul de 104.832 de imigranți și refugiați, 97.325 au ajuns pe insulele grecești (comparativ cu 3.952 în aceeași perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru același interval din 2015).
Un număr de 413 imigranți și refugiați și-au pierdut viața în aceeași perioadă, ”ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia și Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM.
Alte 92 de decese au fost înregistrate pe ruta din centrul Mediteranei, pe unde imigranții și refugiații încearcă să ajungă dinspre nordul Africii în Italia.