Acasăoameni noiTIMP PRIELNIC - Cel mai potrivit moment al zilei pentru a da...

TIMP PRIELNIC – Cel mai potrivit moment al zilei pentru a da un examen

spot_img

DISTRIBUIȚI

Elevii obţin rezultate mai bune la examene, dacă testele au loc dimineaţa. Aşa arată un studiu realizat de cercetătorii danezi, care au stabilit că performanţele copiilor scad, pe măsură ce examenele au loc mai târziu.

Rezultatele acestui studiu s-ar putea să-i facă pe mulţi elevi să strâmbe din nas: pentru a obţine un rezultat mai bun la un examen, test sau lucrare de control, trebuie să se trezească devreme.

Experţii de la Centrul Naţional pentru Cercetări Sociale din Danemarca au analizat rezultatele a peste două milioane de teste ale unor copii danezi cu vârste între opt şi 15 ani, potrivit New Scientist.

Elevii care au dat un examen la ora opt dimineaţa au obţinut cele mai bune scoruri. Pe măsură ce testele au început mai târziu, rezultatele au scăzut atât de mult, ca şi cum copiii ar fi lipsit zece zile de la şcoală, arată studiul.

Cercetătorii danezi cred că explicaţia ţine de oboseala psihică. Dacă un test a început imediat după o pauză de 20-30 de minute, rezultatele s-au îmbunătăţit, ca şi cum elevii ar fi dat de fapt examenul respectiv cu două ore mai devreme.

Altfel spus, când o lucrare de control vine după ce elevii au participat deja la câteva cursuri în acea zi, ei sunt obosiţi şi nu mai dau randament, conform acestui studiu.

Totuşi, nu e foarte clar ce anume „reîncarcă” bateriile mentale ale elevilor: o gustare consistentă, o gură de aer curat? Răspunsul la această întrebare i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă şi de ce nu, chiar pe profesori, să afle de ce unii elevi dau randament mai mare la ore şi alţii nu.

Savanţii danezi nu pledează pentru modificarea orarului şcolar, ci mai degrabă sugerează ca examenele să se ţină la aceeaşi oră în toate unităţile de învăţământ, dacă e posibil după o pauză.

Studiul danez pare să contrazică alte cercetări la nivel internaţional, care arată că dimpotrivă, cu cât şcoala începe mai târziu, cu atât elevii obţin rezultate mai bune.

În fine, să spunem că nu doar performanţele copiilor sunt influenţate de oră. Judecătorii de exemplu au tendinţa de a da verdicte favorabile la începutul zilei sau imediat după prânz, în timp ce medicii prescriu cu mai multă uşurinţă antibiotice pentru infecţii respiratorii, pe măsură ce ziua se apropie de final.

sursă știre descopera.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA