Una din apariţiile editoriale remarcabile ale anului trecut este şi numărul aniversar al revistei „Graiul Bisericii Noastre”, dedicat împlinirii a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Începutul de drum este descris, aşa cum a fost, de către Întâistătătorul Episcopiei, Arhiepiscopul Justinian Chira, Arhiereul care a depus toate eforturile pentru aşezarea lucrurilor în făgaşul lor normal.
Cu pioşenie, ÎPS Justinian îşi aminteşte despre martirii ortodoxiei, mitropoliţi şi episcopi, de poporul drept credincios, care au ascultat de cuvântul lui Dumnezeu de a păstra dreapta credinţă, cea ortodoxă. Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar, îşi intitulează cum nu se poate mai bine articolul consacrat acestui eveniment: „Episcopia Maramureşului şi Sătmarului – o ctitorire pentru dăinuire”, în care subliniază cu înţelepciune şi har arhieresc toţi paşii importanţi ce s-au făcut de către credincioşi şi preoţi pentru dăinuirea peste veacuri a edificiului impresionant care este Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, cu jurisdicţie peste cele două judeţe şi lasă ca semn al dăinuirii edificii de mare soliditate spirituală şi edilitară. Sunt sute de biserici mai noi sau mai vechi, împreună cu regina lor, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cea mai importantă clădire în construcţie din nordul Transilvaniei, un monument edilitar încă din această fază de construcţie.
O descriere aprofundată a istoriei Episcopiei, cu întreg patrimoniul ei spiritual şi material, face Pr. Dr. Vasile Augustin, Vicar-administrativ, care se constituie într-un argument fără de tăgadă că ortodoxia maramureşeană păstrează tot ce are mai valoros şi semnificativ acest colţ de ţară, dar, mai presus de toate, biserica vie, credincioşii ei.
Un vast articol, despre edificarea Catedralei Episcopale, publică Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul acesteia de la regândirea proiectului, ca document peste ani a principalelor repere în ridicarea monumentului de arhitectură ca va deveni, cu siguranţă, peste câţiva ani. Revista găzduieşte rapoartele sectoarelor de activitate, scrise de preoţii consilieri şi responsabili ai domeniilor, inclusiv cel despre viaţa monahală în cei 25 de ani de existenţă a Episcopiei.
Acest număr al revistei este o mărturie peste ani, un document la care vor putea face referire viitorii istorici ai vieţii eparhiale, ai vieţii sociale, culturale şi edilitare din acest colţ de ţară. Ea trebuie să fie o piesă importantă în bibliotecile din judeţ şi marile biblioteci din ţară, pentru că în ea este cuprinsă istoria unui sfert de veac din cele două judeţe din nordul ţării.