Dublă sărbătoare pentru cele câteva sute de credincioşi care au participat la Liturghia Arhierească de la Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare. Pe lângă hramul întregii ortodoxii care se prăznuieşte de ziua sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan, s-a serbat şi hramul celor trei şcoli teologice din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.
La manifestarea religioasă, alături de PS Justin, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului au fost prezenţi un sobor de preoţi, membri ai permanenţei, protopopi, profesori de la seminar şi facultate. În cuvântul de învăţătură, PS Justin Sigheteanul, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului le-a vorbit celor prezenţi despre rolul familiei în societatea actuală, în contextul frământărilor socio-politice dar şi al tentaţiilor care sunt la tot pasul.
„De 100 de ani învăţământul teologic ortodox îi are protectori pe cei trei sfinţi prăznuiţi azi. Mari au fost aceşti sfinţi părinţi pentru că părinţii lor, ei sunt numiţi sfinţi părinţi ai Bisericii pentru că părinţii lor au fost sfinţi şi venind la frământările şi dezbaterile cu care ne confruntăm astăzi cum s-au confruntat şi ei în viaţa de familie. Familia este cea mai frumoasă şi mai luminoasă icoană, creatoare de valori. A fost aşezată de Dumnezeu ca prima celulă a societăţii, a umanităţii. Când a zidit Dumnezeu pe Adam şi pe Eva ce-a zis? Creşteţi şi vă înmulţiţi, bărbat şi femeie. Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi şi de acolo a început povestea frumoasă de dragoste dintre Dumnezeu şi umanitate care a culminat cu pătimirea”, a rostit PS Justin Sigheteanul în cuvântul de învăţătură.
Prelatul le-a mai vorbit tinerilor şi despre sfinţii zilelor noastre, despre faptul că ei sunt cei care în viitor, prin faptele lor vor putea fi numiţi „sfinţi”
„Sfinţii de astăzi nu vor mai fi aşa de străluciţi ca şi sfinţii de atunci, din Veacul de Aur. N u vor mai fi atât de mari. Sfinţii de astăzi vor fi oamenii normali, părinţii normali, copiii, tinerii normali care se vor căsători, creştini adevăraţi care vor cerceta Biserica şi vor păzi credinţa, aceştia vor fi sfinţii secolului XXI şi a secolelor care urmează dacă Dumnezeu va ţine lumea şi Pământul în existenţă, dacă vom crede şi ne vom ruga”, a mai spus PS Justin Sigheteanul.
Pentru seminarul băimărean, ziua de azi a avut o dublă semnificaţie. Pe lângă aniversdarea patronilor spirituali, instituţia de învăţământ aniversează şi o frumoasă vârstă.
„Şcolile teologice din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a îmbrăcat astăzi haină de sărbătoare iar pentru Seminarul teologic Sf. Iosif Mărturisitorul din Baia Mare este o îndoită sărbătoare. Pe de o parte am sărbătorit astăzi patronii spirituali, pe de altă parte în Anul educaţiei religioase şi a tineretului sărbătorim 25 de ani de viaţă, 25 de ani rodnici în care peste 1.000 de seminarişti au absolvit şcoala noastră teologică din Baia Mare”, a spus preotul Marius Nichita, directorul Seminarului Teologic „Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.
Cei mai merituoşi dascăli ai seminariştilor au primit cruci şi diplome în semn de mulţumire pentru muinca depusă, iar pentru bibliotecile şcolilor au fost donate cărţi semnificative despre ortodoxia din Maramureş. Evenimentul s-a încheiat cu o expoziţie de icoane şi portrete gravate pe granit realizate de familia Mureşan Felician, Liliana-Maria şi Valentina-Felicia.
Ana Pop